Κορωνοϊός test: Νέο τεστ θα ανιχνεύει τον ιό σε 5 λεπτά
3 years, 6 months ago
6

Κορωνοϊός test: Σε μόλις 5 λεπτά θα ανιχνεύει νέο τεστ τον ιό. Ποια τεχνική χρησιμοποίησαν οι ερευνητές.

Τεστ που δημιούργησαν επιστήμονες θα ανιχνεύει τον κορωνοϊό μέσα σε μόλις 5 λεπτά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική CRISPR, τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος. Επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που το δημιούργησε είναι η Τζένιφερ Ντούντνα, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιστήμονας πριν από λίγες ημέρες μοιράστηκε το Νόμπελ Χημείας 2020 με την Εμανουέλε Σαρπεντιέ (για την ανακάλυψη του γενετικού «ψαλιδιού» CRISPR / Cas9).

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του «Science», το συγκεκριμένο για την ανίχνευση του κορωνοϊού είναι το ταχύτερο της συγκεκριμένης μεθόδου που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Τον περασμένο Μάιο, ομάδες ερευνητών ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τεστ βασισμένα στην τεχνική CRISPR για την ανίχνευση του κορωνοϊού, τα οποία έδιναν αποτελέσματα σε περίπου μια ώρα, πολύ γρηγορότερα από το διάστημα των 24 ωρών που χρειάζεται για να εντοπιστεί ο ιός από άλλα συμβατικά τεστ. svg%3E

Τεστ – εξπρές

Τα τεστ που βασίζονται στην τεχνική CRISPR ανιχνεύουν μια γενετική αλληλουχία RNA -μήκους περίπου 20 βάσεων- η οποία είναι μοναδική για τον ιό SARS-CoV-2. Το νέο τεστ-εξπρές του είδους δύναται να ανιχνεύσει έως 100 σωματίδια του ιού σε ένα μικρολίτρο διαλύματος. Τα συμβατικά τεστ, που πραγματοποιούνται σε ακριβά εργαστηριακά μηχανήματα μπορούν να ανιχνεύσουν έως και ένα μόνο σωματίδιο ανά μικρολίτρο.

Παρότι χρειάζεται τελειοποιήσεις για να είναι ακριβέστερο, το νέο τεστ «ανίχνευσε με απόλυτη ακρίβεια 5 θετικά δείγματα κορωνοϊού μέσα σε 5 λεπτά (για το κάθε τεστ) ενώ τα άλλα, καθιερωμένα τεστ χρειάζονται μια μέρα ή παραπάνω για να δώσουν αποτελέσματα», ανέφερε η βιολόγος Μέλανι Οτ, συνεργάτης του πρότζεκτ, στο πλευρό της Ντούντνα. Αξίζει να σημειωθεί πως για το νέο τεστ CRISPR δεν είναι απαραίτητη η ακριβή εργαστηριακή υποδομή, καθώς αυτό μπορεί να γίνει σε ιατρεία, σε γραφεία ή σε σχολεία κλπ.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που παρουσιάζει το συγκεκριμένο τεστ είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει την ποσότητα του ιού (ιικό φορτίο) σε ένα δείγμα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μαξ Γουίλσον, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σάντα Μπάρμπαρα. Οι ερευνήτριες Ντούντνα και Οτ -μαζί με την ομάδα τους- εργάζονται για την πιστοποίηση του τεστ και για την κυκλοφορία του στο εμπόριο.

www.pagenews.gr