Kοσμογονικές αλλαγές: Το Ιράν υπογράφει συμφωνία ένταξης στην Ευρασιατική Ένωση και «σπάει» οριστικά εμπάργκο και απομόνωση Με απώτερο στόχο τον Οργανισμό της Σανγκάης και τα BRICS
10 months, 4 days ago
6

Κοσμογονικές είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν στην παγκόσμια γεωπολιτική καθώς το Ιράν σπάει την απομόνωση που του επέβαλαν οι Αμερικανοί για πάνω από τέσσερις δεκαετίες εντασσόμενο στην Ευρασιατική Ενωση.

Συγκεκριμένα, θα ενταχθεί στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου της ΕΑΕU υπογράφοντας σχετική συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες όπως δήλωσε ο Ιρανός πρέσβης στην Μόσχα Kαζέμ Τζαλάλι.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι Τεχεράνη είναι έτοιμη να σταματήσει εντελώς το οποιοδήποτε καθεστώς βίζας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας.

Αυτό σημαίνει πως Ιρανοί και Ρώσοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις δύο χώρες.

Οι Ιρανοί μέσω της ένωσης αυτής θα μπορούν να προμηθεύονται εμπορεύματα και αγαθά απευθείας και όχι με πλάγιες οδούς όπως κάνουν μέχρι τώρα ενώ θα αποκτήσουν και πρόσβαση σε τεχνολογία και πρώτες ύλες φυσικά κυρίως από την Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των μελών της Ευρασιατικής Ένωσης και φυσικά και από το ιρανικό κοινοβούλιο.

Η προσθήκη του Ιράν εκτός του ότι επεκτείνει τον συνολικό χώρο της Ευρσιαστικής Ένωσης αυξάνει και τον συνολικό πληθυσμό.

Στα υπάρχοντα 183.000.000 θα προστεθούν τα 80.000.000 του Ιράν.

Η ένταξη του Ιράν όμως στον ευρασιατικό οργανισμό ανοίγει τον δρόμο στην Τεχεράνη για την μετέπειτα ένταξή της εν συνεχεία στον ίδιο τον Οργανισμό της Σανγκάης που αποτελεί και το «πετράδι» του γεωπολιτικού «σιτέματος» πως αναπτύσσεται σε αντίπαλο δέος της Δύσης.

Βέβαια και αυτός οργανισμός στο τέλος εξυπηρετεί τον μέγιστο στόχο Κίνας και Ρωσίας που είναι η επέκταση των BRICS.

 

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Ε.Ο.Ε., αγγλ: EAEU ή EEU) είναι μια οικονομική ένωση κρατών, κυρίως από τη βόρεια Ευρασία, η οποία αποτέλεσε τη διάδοχο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας.

Μια συνθήκη με στόχο την ίδρυση της EΟΕ υπογράφτηκε στις 29 Μαΐου 2014 από τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015.

Συνθήκες που στόχευαν στην ένταξη της Αρμενίας και του Κιργιστάν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση υπογράφτηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2014 και στις 23 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η Αρμενία έγινε επίσημα μέλος στις 2 Ιανουαρίου 2015.

Παρότι η συνθήκη εισδοχής του Κιργιστάν δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν το Μάιο του 2015, με τον όρο να επικυρωθεί, συμμετέχει από την ίδρυση του οργανισμού ως μέλος υπό ένταξη.

 pronews.gr

Δεδομένης της στοχοθεσίας, που έχει τεθεί προκειμένου, να εξελιχθεί η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση σε μία πολιτική-υπερεθνική οντότητα ως Ευρασιατική Ένωση, υποστηρίζεται πως το όλο εγχείρημα αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της σύγχρονης ρωσικής υψηλής στρατηγικής.