Κοτζιάς: Ποιους πρώην συντρόφους του βάζει στο στόχαστρο για «στροφή στον νεοσημιτισμό»
3 years, 6 months ago
6

Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλοί αυτοί που στο όνομα του αντιεθνικισμού υποστηρίζουν εθνικές εκπτώσεις

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Νίκος Κοτζιάς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε ευθέως τους πρώην συντρόφους του για εγκατάλειψη των αρχών της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση Τσίπρα την περίοδο 2015-2018, καθώς και για στροφή στο νεοσημιτισμό. Αφορμή και αιτία ήταν ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναφερόταν στο Κυπριακό.

Να θυμίσουμε ότι στη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικράτησε σύμπνοια αναφορικά με την πολιτική για τα εθνικά ζητήματα, εξού και υπήρξε εκτενής αναφορά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ και ειδικά του πλαισίου Γκουτέρες. «Η λύση του Κυπριακού με αυτούς τους όρους είναι προϋπόθεση-κλειδί για τη μόνιμη αποκλιμάκωση και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Λυπάμαι για στροφή ΣΥΡΙΖΑ στον νεοσημητισμό και εγκατάλειψη αρχών εξωτερική πολιτικής 2015-8. Για πρώτη φορά από το 2012 σε ανακοίνωση του για θέμα λείπει κάθε αναφορά σε πατριωτισμό. Εγκατέλειψε θέσεις κατάργησης εγγυήσεων επί Κυπρου και ντρέπεται να αναφέρει την τουρκική κατοχή

— Nikos Kotzias (@NikosKotzias) October 11, 2020Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δικαιολογημένα υπογραμμίζει την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην τουρκική κατοχή, αλλά και στην πολιτική που είχε ασκήσει ο ίδιος, προτάσσοντας το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων, η οποία νομικά επιτρέπει στην Τουρκία να ασκεί καθοριστικό ρόλο στην Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε ότι στις διασκέψεις για τη λύση του Κυπριακού, με τελευταία αυτή στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ο Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπογράψει λύση εάν δεν προέβλεπε Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα. Ας σημειωθεί ότι εντός του Νοεμβρίου ο Γενικος Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται να συγκαλέσει προκαταρκτική και στη συνέχεια κανονική διάσκεψη για το Κυπριακό. Αυτό σημαίνει πως το ζήτημα είναι απολύτως επίκαιρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να εγκαταλείπει την πολιτική Κοτζιά, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού. Χρησιμοποιεί τον όρο «νεοσημιτισμό», ουσιαστικά σαν μία εκδοχή του εθνομηδενισμού. Ο όρος «νεοσημιτισμός» εξάλλου είναι περισσότερο πολιτικός, παρά ιδεολογικός και έχει συγκεκριμένους αποδέκτες.

Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλοί αυτοί που στο όνομα του αντιεθνικισμού υποστηρίζουν εθνικές εκπτώσεις. Εξ ου και στο δημοψήφισμα του 2004 το μικρό τότε κόμμα είχε υποστηρίξει το Σχέδιο Ανάν. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα τελευταία χρόνια καταφύγει και πολλά πρόσωπα, τα οποία ήταν στο περιβάλλον Σημίτη και κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει κραυγαλέες εθνομηδενιστικές θέσεις.