Ν.Τραμπ προς Τ.Μπάιντεν για τον κορωνοϊό: «Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο όπως εσύ Τζο»
3 years, 3 months ago
6

Όπως αναμένονταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ τους για το πως διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, με τον δεύτερο να του απαντάει ότι «δεν μπορεί να κλειδωθεί σε ένα υπόγειο όπως κάνει αυτός» ενώ αποκάλυψε και την ευνοϊκή για τους παράνομους μετανάστες στάση του λέγοντας πως θα τους δώσει σαφή «οδικό χάρτη» για να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα!

Άλλωστε όπως έχει διαφανεί, το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών πλέον είναι η διαχείριση παγκοσμίως της πανδημίας του κορωνοϊού ανάλογα με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.

Επανεκίνηση των οικονομιών αν κερδίσει ο Ν.Τραμπ, «lockdown» κατά συρροή αν κερδίσει ο Τ.Μπάιντεν.

Ακόμα και η ευνοϊκή στάση του Τ.Μπάιντεν ως προς την παράνομη μετανάστευση προϊδεάζει για την τάση που θα επικρατήσει στον πλανήτη εάν εκλεγεί.

Ο Μπάιντεν το συνέχισε λέγοντας «Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο πως συνεχίζει «πάντα να μην έχει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και πρόσθεσε «θα βάλω τέλος σε αυτό».

Ο Μπάιντεν επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα τρομολαγνείας λέγοντας πως η χώρα οδεύει σε «μαύρο χειμώνα»

Ο Τραμπ, που απάντησε πως η κυβέρνησή του δίνει «σθεναρή μάχη» με την πανδημία, απέρριψε την πρόβλεψη αυτή, λέγοντας «δεν νομίζω διόλου πώς θα έχουμε μαύρο χειμώνα, ανοίγουμε τη χώρα μας».

Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι μιλάει έτσι γιατί έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει να βγαίνει έξω εν μέσω της πανδημίας, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί πρέπει να δουλέψουν.

«Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο, όπως κάνει ο Τζο», είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας για νιοστή φορά τη συγκεκριμένη μομφή σε βάρος του αντιπάλου του.

Ο Τραμπ επέρριψε την ευθύνη για την πανδημία του κορωνοϊού αποκλειστικά στην Κίνα. Επανέλαβε εξάλλου ότι ο ίδιος έχει «ανοσία», αναφερόμενος στο ότι αποθεραπεύτηκε αφού μολύνθηκε πρόσφατα.

«Έχουμε ένα εμβόλιο που έρχεται, είναι έτοιμο, θα ανακοινωθεί τις προσεχείς εβδομάδες», είπε — αποφεύγοντας να δώσει πιο σαφές χρονοδιάγραμμα.

 

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί.

Κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό».

Ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ διακατέχεται από «σύγχυση» και του αποδίδει θέσεις που εκφράζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν, ο οποίος αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία, στην Κίνα και στο Ιράν.

Επιτέθηκε στον Τραμπ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει υπερβολικά ήπια την ανάμιξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν», είπε.

Ο Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες του Μπάιντεν, αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία, για την άμυνά τους, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε δώδεκα ημέρες.

«Ο Τραμπ είναι φιλαράκι του Πούτιν και γι’ αυτό και η Ρωσία δεν θέλει να βγω εγώ πρόεδρος», είπε ο Μπάιντεν, με τον Τραμπ να κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο οτι αυτός χρηματοδοτούνταν από την Ρωσία με εκατομμύρια δολάρια. «Κανείς δεν ήταν πιο σκληρός με την Ρωσία απ’ ότι ήμουν εγώ. Τους έχω επιβάλει κυρώσεις», είπε ο Προεδρος των ΗΠΑ.

Για τα οικονομικά του Τραμπ, ο Μπάιντεν τον προκάλεσε να βγάλει στην επιφάνεια της φορολογικές του δηλώσεις, με τον Τραμπ να τονίζει οτι «η εφορία μου φέρεται πολύ σκληρά».

Όσον αφορά την υπόθεση της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν απάντησε στις κατηγορίες κατά του γιου του για διαφθορά. Ανέφερε πως αποδείχθηκε ότι δεν έκανε τίποτα το μεμπτό, σε αντίθεση με τον Τραμπ που δωροδόκησε την κυβέρνηση για να κατηγορήσει τον γιο του, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επαναλαμβάνει πως η οικογένεια Μπάιντεν εισέπραξε χρήματα από την Ρωσία, αμφισβητώντας τις ικανότητες του γιου του, με βάση τον μισθό που του δίνονταν στην Ουκρανία.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια.

Αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι οι γονείς περίπου 545 παιδιών οικογενειών παράνομων μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα είναι αδύνατο να βρεθούν.

«Τα παιδιά αυτά έμειναν μόνα», «δεν έχουν πουθενά να πάνε», «είναι εγκληματικό», στηλίτευσε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράνομα στη χώρα, που συχνά αποκαλούνται Dreamers, «ονειροπόλοι».

Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά του Μπάιντεν, λέγοντας ότι εκείνος «έφτιαχνε κλουβιά» για να εγκλείονται οι παράνομοι μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπράκ Ομπάμα.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεμαχίας  τόσο η Μελάνια όσο και η Τζιλ ανέβηκαν στο βάθρο για να αποχωρήσουν μαζί με τους συζύγους τους Τραμπ και Μπάιντεν, αντίστοιχα.

Οι δύο υποψήφιοι — κόκκινη γραβάτα ο Τραμπ, μπλε γραβάτα ο Μπάιντεν — χαιρετήθηκαν με μια μικρή χειρονομία όταν ανέβηκαν στο πλατό, τηρώντας απόσταση.

Ο Τραμπ δεν φόραγε μάσκα.

Αντίθετα με τον συζυγό της και Πρόεδρο των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, μπήκε στην αίθουσα με μια μαύρη μάσκα , ενώ η συζυγός του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ, επέλεξε μάσκα ασορτί με το φόρεμα της

Οι νέοι κανόνες και οι θεματικές ενότητες

Μετά από την χαοτική πρώτη τηλεμαχία, με τις συνεχείς διακοπές και τις προσβολές που εκτοξεύονταν από τους δύο υποψηφίους, η Επιτροπή Προεδρικών Ντιμπέιτ, άλλαξε τους κανόνες.

Αρχικά, το μικρόφωνο κάθε υποψηφίου θα απενεργοποιείται όταν απαντάει στην ερώτηση του συντονιστή ο αντίπαλός του. Κατόπιν βέβαια, στη διάρκεια του ανοιχτού διαλόγου τα μικρόφωνα θα είναι ανοιχτά.

Τον ρόλο συντονιστή είχε η βραβευμένη δημοσιογράφος του NBC, Κρίστεν Γουέλκερ, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ακραία οπαδό των Δημοκρατικών, προκατειλημμένη όπως οι γονείς της και καθόλου καλή δημοσιογράφο.

Η πρώτη μαύρη δημοσιογράφος που συντονίζει προεδρικό ντιμπέιτ μετά από 28 χρόνια, επέλεξε έξι 15λεπτες θεματικές.

«Η μάχη κατά του COVID-19», «Αμερικανική οικογένεια», «Η φυλή στην Αμερική», «Κλιματική Αλλαγή», «Εθνική ασφάλεια» και «Ηγετική ικανότητα».

Το ντιμπέιτ άρχισε στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας και μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των Ηνωμένων Πολιτειών.

pronews.gr