Νόμπελ Ειρήνης 2020: Απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ
4 years, 2 months ago
6

Νόμπελ Ειρήνης 2020: Ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 ανακοινώθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία και απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (World Food Programme) είναι ένα παρακλάδι του ΟΗΕ που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Το WFP παρέχει τροφή σε, κατά προσέγγιση, 90 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τα οποία 58 εκατομμύρια είναι παιδιά. Από το αρχηγείο του στη Ρώμη και από περισσότερες από 80 βάσεις στον κόσμο, το WFP προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ικανά να παράγουν ή να βρουν αρκετή τροφή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές. Το WFP συστάθηκε για πρώτη φορά το 1960 στο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) όταν ο Τζορτζ ΜακΓκόβερν, διευθυντής του Προγράμματος Φαγητό για την Ειρήνη, πρότεινε την εφαρμογή ενός πολύπλευρου προγράμματος παροχής τροφής. Το WFP συστάθηκε επίσημα το 1963 από τον FAO και την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε μια πρωταρχική τριετή πειραματική μορφή. Το 1965, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή.

Οι σκοποί του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού

Το WFP διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο 36 μελών και αριθμεί προσωπικό 10.587 ατόμων με το 92% να βρίσκεται σε υπηρεσία. Το WFP πασχίζει να εξαλείψει την πείνα και τον υποσιτισμό, με πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη της ίδιας της ανάγκης για παροχή τροφής. Oι βασικοί στόχοι των δράσεων του WFP, σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, είναι η παροχή φαγητού για τους πρόσφυγες και για άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, η βελτίωση της διατροφής και της ποιότητας ζωής των ασθενέστερων ατόμων καθώς και η δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη της αυτοσυντήρησης των επί μέρους υποβαθμισμένων κοινοτήτων.

Το WFP επίσης, στοχεύει στην μείωση της παιδικής θνησιμότητας, στη βελτίωση της μητρικής υγείας , ενώ μάχεται εναντίον ασθενειών όπως ο HIV και το AIDS. Έτσι βοηθά στην παγίωση της κλιματικής και οικονομικής σταθερότητας, καθώς και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Ακόμα, εστιάζει στο να βοηθήσει γυναίκες και παιδιά. Έτσι, το 2005 δόθηκε φαγητό σε 58,2 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία το 30% ήταν παιδιά. Η παροχή φαγητού στα σχολεία, σε 71 χώρες, βοηθά τους μαθητές να προσηλωθούν στις σπουδές τους, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τους γονείς να στέλνουνε τα παιδιά τους, κυρίως τα κορίτσια, στο σχολείο. Το 2007 η οργάνωση ήταν παρών στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Μιανμάρ.

Το 2006, η οργάνωση μοίρασε συνολικά 4 εκατομμύρια τόνους φαγητού σε 87,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε 78 χώρες. Παρήχθη βοήθεια σε 63,4 εκατομμύρια άτομα εν μέσω κρίσιμων επιχειρήσεων, σε περιόδους πολέμου και φυσικών καταστροφών ή περιόδους οικονομικής κατάρευσης σε χώρες όπως η Κένυα, ο Λίβανος, και το Σουδάν. Τα άμεσα χρέη από τις επιχειρήσεις ανήλθαν σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Βοήθεια παρέχεται στην Αιθιοπία καθώς και στο Νταρφούρ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

www.pagenews.gr