Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε εκεχειρία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν : Πότε τίθεται σε ισχύ και τι συμφωνήθηκε
3 years, 5 months ago
6

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 σήμερα Σάββατο μεσημέρι, τοπική ώρα, (11:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών και τη διαμεσολάβηση του ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ.

«Για ανθρωπιστικούς σκοπούς»

«Ανακοινώνεται κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε σήμερα στις 3 μετά τα μεσάνυχτα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (Reuters)

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

«Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις»

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στη Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν τις συγκρούσεις σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (Reuters)

Δεν έκαναν δηλώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ

www.in.gr