Ποιος έκαψε τη Μόρια; – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC για την καταστροφή του ΚΥΤ
3 years, 6 months ago
6

Το βίντεο – ρεπορτάζ του έγκυρου βρετανικού δικτύου με τίτλο «Ποιος ξεκίνησε την πυρκαγιά στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης;» έχει διάρκεια 30 λεπτών

Το βίντεο – ρεπορτάζ του έγκυρου βρετανικού δικτύου με τίτλο «Ποιος ξεκίνησε την πυρκαγιά στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης;» έχει διάρκεια 30 λεπτών.

Σο ρεπορτάζ καταγράφηκαν οι μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών από το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου, πριν ξεκινήσουν δηλαδή οι πυρκαγιές που ολοκλήρωσαν την καταστροφή του ΚΥΤ, οι οποίοι ανέφεραν ότι γνωρίζουν πως θα ξεσπάσει και δεύτερη φωτιά και για αυτό το λόγο προχώρησαν σε εκκένωση της περιοχής του ΚΥΤ που είχε διασωθεί έως τότε.

Μάλιστα, οι ίδιοι λένε ότι ντόπιοι ακροδεξιοί τους έφεραν και βενζίνη για να αποτελειώσουν το ΚΥΤ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα είχαν τη βοήθεια μιας ομάδας νεαρών αιτούντων άσυλο καθώς και πρόσβαση σε ένα μεγάλο αρχείο από πλάνα της φωτιάς

«Οι ελληνικές αρχές έριξαν την ευθύνη για τη φωτιά σε έναν μικρό αριθμό κατοίκων του στρατοπέδου, αλλά μεταξύ των ίδιων των προσφύγων πολλοί λένε ότι οι τοπικοί ακροδεξιοί ακτιβιστές ξεκίνησαν τη φωτιά. Και στις δύο πλευρές υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν το στρατόπεδο να καταστραφεί. Τι συνέβη λοιπόν και γιατί;», αναφέρεται το ρεπορτάζ.

«Είμαι πολύ ανήσυχος. Γιατί πολλές φορές και σε πολλές χώρες γνωρίζω ότι η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται αυτές τις καταστάσεις» είχε πει στον ίδιο δημοσιογράφο του BBC ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης τον Μάρτιο του 2020 έξω από μπλόκο των Μοριανών.

Το ρεπορτάζ έχει πλάνα και από το 2015, αλλά και από τις αρχές του 2020 έως τις πυρκαγιές, τα μπλόκα της αστυνομίας το δεκαήμερο που στήνονταν η δομή στον Καρά Τεπέ, δηλώσεις των αιτούντων άσυλο που έμεναν στο δρόμο.

Επίσης, μιλάει ένας κάτοικος της Μόριας ο οποίος αναφέρει ότι ζούσε καθημερινά μέσα στον θόρυβο και τις βρωμερές οσμές από τα λύματα του ΚΥΤ. Ο δημοσιογράφος των ρωτά ποιος το έκανε. Εκείνος λέει ότι δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, σημειώνοντας «αυτοί που το οργανώνουν καλά». Επίσης, άλλοι αυτήκοοι μάρτυρες λένε στην κάμερα του BBC ότι ντόπιοι ακροδεξιοί συνέδραμαν τους αιτούντες άσυλο για να μπουν πυρκαγιές.

in.gr