Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις της CCS Insight για το 2021, η εξαγορά της Nokia θα είναι ένα από τα μεγάλα γεγονότα που θα απασχολήσουν το κλάδο της τεχνολογίας. Ως μνηστήρες μάλιστα ακούγονται, πέρα από την Microsoft κι ο έτερος αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός αυτός της Intel, παλιός σύμμαχος της Microsoft.

Αν και τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά προβλέψεις αν η συμφωνία Microsoft με Nokia επιβεβαιωθεί, δεν θα μιλάμε απλα για εξαγορά αλλά για επαναγορά, αφού το 2013, η Microsoft είχε αγορά έναντι 7 δισ. δολ.  το τμήμα των δραστηριοτήτων της Nokia που αφορούσε τα κινητά τηλέφωνα.  Στόχος της τότε εξαγοράς ήταν να δημιουργήσει μια τρίτη εναλλακτική εκδοχή έξυπνου κινητού τηλεφώνου, το Windows Phone, στόχος που δεν στέφθηκε με επιτυχία με αποτέλεσμα το 2015 τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τη Nokia να διαγραφούν από τον ισολογισμό της εταιρείας.

Αυτή τη φορά βέβαια ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δεν ενδιαφέρεται για το τμήμα κινητών τηλεφώνων της φιλανδικής εταιρείας, το οποίο έχει αναλάβει πλέον η HMD Global, αλλά για το τμήμα του δικτυακού εξοπλισμού, έναν από τους μεγάλους ανταγωνιστές της αμερικανικής Ericsson.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Nokia, την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε συμφωνία με την British Telecom, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Μεγάλης Βρετανίας ως βασικός προμηθευτής εξοπλισμού της BT.

«Η Microsoft ενδιαφέρεται πραγματικά για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Ήδη έχουμε δει δύο εξαγορές από πλευράς της μέσα στη χρονιά, Metaswitch και Affirmed Networks, που επικεντρώνονται στο κλάδο των 5G δικτύων. Εκτιμούμε πως η Nokia θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για μια εταιρεία όπως η Microsoft» αναφέρει στο Forbes ο διευθυντής του τομέα Καταναλωτών και Συνδεσιμότητας της CCS Insight’s, Κέστερ Μάνν.

Μάλιστα η απόκτηση της σκανδιναβικής εταιρείας από την Microsoft γίνεται ακόμα πιο εκλυστική αν σκεφτεί κανείς τον αποκλεισμό των κινέζων προμηθευτών από την αμερικανική αγορά. «Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την Huawei και εδώ και καιρό ανησυχούν γι αυτό. Ενδεχομένως η Nokia να αποτελεί μια ευκαιρία».

Αν βέβαια η Microsoft στραφεί στην Nokia, ίσως κληθεί να ανταγωνιστεί με τον παλιό συμμαχό της την Intel, η οποία επίσης στρέφεται στην ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς. «Η Intel είναι μια εταιρεία που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την πορεία της στον χώρο τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια», καταλήγει ο Μανν.

www.reader.gr