Σκόρδο: Η πενικιλίνη της φύσης.
3 years, 7 months ago
6

Εκτός από αγαπημένο υλικό στη μαγειρική, το σκόρδο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η χρήση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για τη θεραπεία των λοιμώξεων. Ο Παστέρ ήταν ο πρώτος που τεκμηρίωσε την αντιβακτηριδιακή δραστικότητά του, γεγονός που του προσέδωσε τον χαρακτηρισμό «πενικιλίνη της φύσης».

Πώς μας ωφελεί

Το σκόρδο ανήκει στο γένος Allium, μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο. Τα τελευταία χρόνια η «οικογένεια» των παραπάνω λαχανικών συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, αφού πολλές μελέτες δείχνουν πως τα ενεργά συστατικά που περιέχουν συνδέονται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα φλαβονοειδή και θειούχες ενώσεις με πιο δραστική την αλισίνη, στην οποία οφείλεται και η μυρωδιά του.

*Προστατεύει την καρδιά μας

Τα παραπάνω συστατικά φαίνεται ότι ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση, συμβάλλοντας στη βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ασκούν αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, που αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της αθηροσκλήρωσης, ενώ διαθέτουν και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

*Λειτουργεί σαν φυσικό αντιβιοτικό

Πέρα όμως από τα οφέλη τους για το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει βρεθεί ότι τα παραπάνω συστατικά, σε συνδυασμό και με τη βιταμίνη C που περιέχει το σκόρδο, είναι πιθανό να λειτουργούν και ως αντι-μικροβιακοί παράγοντες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών.

Μια σκελίδα σκόρδου περιέχει:

Μαγγάνιο: 23% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
Βιταμίνη Β6: 17% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
Βιταμίνη C: 15% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
Σελήνιο: 6% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης
Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια
Ποσότητες ασβεστίου, χαλκού, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β1
Ολα αυτά με 42 θερμίδες

Μυστικό

Αντί να φάτε ή να χρησιμοποιήσετε τις σκελίδες του ολόκληρες, ψιλοκόψτε τες ή πολτοποιήστε τες στο γουδί. Το ξεφλούδισμα, το κόψιμο ή η πολτοποίηση του σκόρδου απελευθερώνει ένα ένζυμο, την αλινάση, που βοηθά στον σχηματισμό θειούχων ενώσεων με αντικαρκινικές ιδιότητες. Αφήνοντας το σκόρδο ψιλοκομμένο για 10 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε επιτρέπουμε στην αλινάση να δράσει.

www.vita.gr