Task Force για τα εξοπλιστικά: Rafale και φρεγάτες στην κορυφή των προτεραιοτήτων – Ποια προγράμματα «τρέχουν» με διαδικασίες fast track
3 years, 5 months ago
6

Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί και δεν είναι άλλες από την συντήρηση και αναβάθμιση όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αλλά και την ταχύτητατη υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κλάδου.

Το δόγμα «ούτε μέρα χαμένη» είναι αυτό που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ΓΕΕΘΑ, τα επιτελεία και τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η ηρεμία που επικρατεί σε Αιγαίο, Έβρο και νησιά ενόψει των διερευνητικών με την Τουρκία  πέρα από τη δυνατότητα για ανασύνταξη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων δίνει στους Έλληνες επιτελείς  και σε όλους όσοι εμπλέκονται στα εξοπλιστικά προγράμματα πολύτιμο χρόνο.

Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί και δεν είναι άλλες από την συντήρηση και αναβάθμιση όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν Στρατός ΞηράςΠολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αλλά και την ταχύτητατη υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κλάδου.

Χαρακτηριστικό της απόφασης να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος είναι και το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει συγκροτήσει μια άτυπη Task Force και σε πλήρη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία και την ΓΔΑΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις σε γραφειοκρατικά προβλήματα και να «τρέχουν» με τη μέγιστη ταχύτητα.

Τα εξαιρετικά περιορισμένα κονδύλια την τελευταία δεκαετία, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε προγράμματα για τα οποία υπήρχαν τα χρήματα όπως για παράδειγμα η υποστήριξη των Mirage αλλά και η απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια του Στόλου αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τα κωλύματα εξαιτίας του νόμου περί εξοπλισμών είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ο χρόνος αυτός γίνεται πλέον προσπάθεια να καλυφθεί με «σπριντ» ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες και να ολοκληρωθούν συμφωνίες με δεδομένο πλέον ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει πόρους στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο για τις τρέχουσες ανάγκες όσο και για την ενίσχυσή τους σε βάθος δεκαετίας.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα Rafale με την προσπάθεια να επικεντρώνεται ώστε να «πέσουν» οι υπογραφές με τους Γάλλους έως τα τέλη του χρόνου αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία την ώρα που έλαβε αίσιο τέλος το ζήτημα της FOS για την υποστήριξη των Mirage. Ο «πυρετός» διαβουλεύσεων με το Παρίσι συνεχίζεται ενώ ουσιαστική ήταν και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη στη βάση Mont-de- Marsan εκεί όπου φιλοξενούνται τα πρώτα μεταχειρισμένα Rafale τα οποία θα αποκτήσει η HAF.

Στην τελική ευθεία για την επιλογή της νέας φρεγάτας βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό με την εξέταση των προσφορών από τουλάχιστον έξι χώρες. Πρόκειται αναμφίβολα για ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα αφού πέρα από την επιλογή πλοίου με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί το ΠΝ   σημαντικές παράμετροι στην τελική απόφαση είναι η δυνατότητα προσφοράς πλοίων ενδιάμεσης λύσης, η χρησιμοποίηση Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και οι στρατηγικές συμφωνίες σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και οι αρμόδιοι επιτελείς εξετάζουν όλες τις προσφορές με διάθεση να ληφθεί το συντομότερο απόφαση αλλά και με γνώμονα το γεγονός ότι πρόκειται για πλοία τα οποία θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στόλου για τις επόμενες δεκαετίες.

Σε υψηλούς ρυθμούς κινείται και το Γενικό Επιτελείο Στρατού με τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να επικεντρώνει την προσπάθεια στη συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς όπως οι πολλαπλοί εκτοξευτές  MLRS και RM-70,τα ελικόπτερα Apache και NH-90 και τα αντιαρματικά KORNET .Επιπλέον  το ΓΕΣ «τρέχει» το πρόγραμμα των KIOWA ώστε να ενταχθούν άμεσα στην άμυνα του Έβρου και νησιών ενώ εξελίξεις αναμένονται σχετικά με την απόκτηση των τεθωρακισμένων M1117 από τα Αμερικανικά αποθέματα αλλά και των Ισραηλινών Spike NlosTask Force  για τα εξοπλιστικά: Rafale και φρεγάτες στην κορυφή των προτεραιοτήτων - Ποια προγράμματα «τρέχουν» με διαδικασίες fast track.του Κώστα Σαρικά

newpost.gr