Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει δοκιμαστικές βολές S-400 στη Μαύρη Θάλασσα
3 years, 4 months ago
6

Η Τουρκία δέσμευσε με Navtex και Notam περιοχές στη Μαύρη Θάλασσα για να εκτοξεύσει πυραύλους S-400. Πρόσφατα, οι S-400 είχαν βιντεοσκοπηθεί ενώ μεταφερόταν στην Σινώπη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Bloomberg: Έτοιμη να δοκιμάσει τους S-400 η Τουρκία – Τους μετέφερε στη Σινώπη

Ανακοινώσεις σχετικά με τον περιορισμό της εναέριας και της θαλάσσιας δραστηριότητας στα ανοικτά των ακτών της Μαύρης Θάλασσας εξέδωσε η Τουρκία, προκειμένου σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να κάνει δοκιμαστικές βολές των S-400, του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας.

Ειδικότερα, η τουρκική NOTAM δεσμεύει μια περιοχή κοντά στην πόλη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, για μια δοκιμή ραντάρ και ίσως δοκιμαστικές βολές που θα διαρκέσουν 6 ώρες την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου. Η NOTAM συστήνει σε αεροσκάφη να αποφύγουν τις πτήσεις στη δεσμευμένη περιοχή, σε υψόμετρο έως 200 χιλιάδες πόδια. Σύμφωνα με NAVTEX η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνει στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου S-400 μονάδες μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη Σινώπη.

Όπως αναφέρει το «Reuters», οι δοκιμαστικές βολές των S-400 θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αντιταχθεί έντονα στην προμήθεια του ρωσικού συστήματος από την τουρκική κυβέρνηση και την ενεργοποίησή του, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά πρότυπα.

Οι ΗΠΑ έχουν αναστείλει από πέρυσι τις παραδόσεις μαχητικών F-35 στην Τουρκία και απομακρύνουν σταδιακά την τουρκική πολεμική βιομηχανία από το πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους, αντιδρώντας στην παραλαβή του S-400.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, χαρακτήρισε ως ατυχή την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400. «Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν» είχε πει χαρακτηριστικά.

newpost.gr