4 λόγοι για να αγοράσεις οικιακό αφυγραντήρα
5 years, 21 days ago
6

Η αλήθεια είναι πως μέχρι και πριν μερικά χρόνια, οι περισσότεροι αγνοούσαμε ακόμα και την ύπαρξη των αφυγραντήρων Ή έστω, για να μην υπερβάλλουμε, δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι είναι κάτι αναγκαίο για το μέσο σπίτι. Ίσως μάλιστα πολλοί ακόμα αναρωτιούνται, αν και γιατί αξίζει να αγοράσουν έναν αφυγραντήρα.

 

Πάμε να δούμε λοιπόν τους 4 λόγους που θα κάνουν ακόμα και τον πιο επιφυλακτικό, να ξανασκεφτεί το πόσο χρήσιμες είναι τελικά αυτές οι συσκευές.

 

afugrantiras-kypros-ionistis-aera

 

  • Ελέγχει την υγρασία (και προφανώς τις συνέπειες της για το σπίτι)

 

Ξέρεις καλά για τι πράγμα μιλάμε. Οι συνέπειες από τη συσσώρευση υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού, είναι από τις μεγαλύτερες απειλές, όχι μόνο για την υγεία σου -ζήτημα στο οποίο θα αναφερθούμε πιο κάτω- αλλά και για το ίδιο το σπίτι. Ειδικά σε κατοικίες με χρήση κεραμοσκεπής, η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ξύλινων επιφανειών. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί.

Η μούχλα, ή μάλλον για να το θέσουμε πιο επιστημονικά, το αποτέλεσμα της βιοαποικοδόμηση, είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί σε σημεία του σπιτιού που για μεγάλο διάστημα η υγρασία διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Ξέρεις, αυτή η σκούρα πράσινη επιφάνεια σε μία γωνία του τοίχου της αποθήκης, δεν είναι τεχνοτροπία του κατασκευαστή του σπιτιού σου. Είναι απλά αποτέλεσμα αυξημένης υγρασίας. Αν αναρωτιέσαι τι θεωρείται “αυξημένη υγρασία” να σου πούμε πως οποιαδήποτε μονάδα πάνω από 60% θεωρείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.

 

  • Ο αφυγραντήρας βελτιώνει την ποιότητα του αέρα

 

Πολλά μοντέλα αφυγραντήρων, έχουν διπλή λειτουργία, όντας παράλληλα και ιονιστές αέρα. Ακόμα όμως και τα πιο απλά μοντέλα αφυγραντήρων, στην πλειονότητά τους διαθέτουν φίλτρα, ικανά να δημιουργήσουν ένα σαφώς ποιοτικότερο περιβάλλον στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Επειδή λοιπόν το κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης μας είναι αρκετά γνώριμο στην Κύπρο, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ένας αφυγραντήρας είναι σε θέση θα αναβαθμίσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

 

Αν πιστεύεις ότι αυτό το σημείο δεν σε αφορά, μπορείς απλά να σκεφτείς λίγο καλύτερα:

 

dehumidifier-cyprus-afigrantiras-kypros

 

  • Βοηθά στην εξάλειψη ενός συχνού παράγοντα αλλεργιών

 

Ήδη αναφερθήκαμε στη συμβολή ενός αφυγραντήρα στη βελτίωση του εσωτερικού αέρα, ειδικά για το κλίμα της Κύπρου. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημαντική συμβολή τους στην εξάλειψη των ακάρεων σκόνης.

Όσοι -όπως ο γράφων- κάθε άνοιξη ταλαιπωρείστε από αλλεργίες, σίγουρα έχετε ακούσει για το μεγάλο ρόλο των ακάρεων στην επιδείνωση των συμπτωμάτων. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά κλίματα και ευθύνονται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα, αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος.

 

Και πως σε βοηθά ο αφυγραντήρας στην αντιμετώπιση των ακάρεων σκόνης; Η απάντηση, για να είναι ακριβής, πρέπει να αναφέρει ότι ο αφυγραντήρας δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Ελέγχοντας δηλαδή την υγρασία στο χώρο, διατηρώντας τη σε ένα μέσο επίπεδο 50%, μπορείς περιορίσεις σημαντικά το πρόβλημα.

 

Αν και με μικρή καθυστέρηση, η άνοιξη στο Νότο της Ευρώπης, είναι κοντά. Είναι λοιπόν μια καλή ιδέα να προμηθευτείς τον κατάλληλο αφυγραντήρα για το σπίτι σου, αν ανήκεις στη μεγάλη κατηγορία όσων τα αλλεργικά συμπτώματα μας εμποδίζουν να απολαύσουμε την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

 

ionistis-aera-kypros-afygrantiras

 

  • Ο αφυγραντήρας σε βοηθά να κάνεις οικονομία

 

Σίγουρα έχεις διαπιστώσει πως ένα βράδυ στην Κύπρο, ή σε οποιαδήποτε παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας, με θερμοκρασία 10°C είναι πολύ πιο “κρύο” από το τελευταίο σου ταξίδι στο εξωτερικό, όταν η θερμοκρασία ήταν η ίδια. Ο λόγος; Η υγρασία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 25°C και σχετική υγρασία 80%, είναι πιο “κρύο” ως αίσθηση, από ένα χώρο με 21°C και 50% σχετική υγρασία. Αντίστοιχα συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού -ειδικά στην Κύπρο- όπου η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούν αυτό το περιβάλλον που μας κάνει να δυσφορούμε.

Πριν λοιπόν μπεις στο σπίτι και ανάψεις το κλιματιστικό σε πολικές θερμοκρασίες, ενώ έξω έχει 40°C το καλοκαίρι, χρησιμοποίησε τον αφυγραντήρα σου για να προσαρμόσεις το επίπεδο υγρασίας του χώρου.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ή του καλοκαιριού να γλιτώσεις πολλές δεκάδες ευρώ, που θα σπαταλούσες για τη θέρμανση & ψύξη του χώρου σου.

 

*Με πληροφορίες από το blog της μηχανής σύγκρισης τιμών της Κύπρου, ppissis.com.cy