”Death Note” , σημειώματα Θανάτου σε ελληνικά Σχολεία
5 years, 9 months ago
6

Το γνωστό ιαπωνικό μάνγκα έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία ανα τον κόσμο λόγω του ομολογουμένως έξυπνου σεναρίου του. Ωστόσο ένας φόνος έχει ήδη αποδοθεί στο συγκεκριμένο σίριαλ, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται πολλές καταγγελίες για σχολικό εκφοβισμό σύμφωνα με την εισαγγελία πρωτοδικών Ηρακλείου Κρήτης , κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για την κοινωνία.

Η πλοκή του Death Note συνοψίζεται παρακάτω : Ο νεαρός και αριστούχος μαθητής Λάιτ Γιάγκαμι, βρίσκει ένα τετράδιο που έπεσε από τον ουρανό στην αυλή του σχολείου του. Αυτό το τετράδιο έχει την ικανότητα να σκοτώνει οποιουδήποτε το όνομα γραφτεί στις σελίδες του, με τον τρόπο που θα αποφασίσει ο κάτοχός του. Όμως υπάρχουν διάφοροι κανόνες γραμμένοι στις πρώτες σελίδες του, κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα ώστε να επιτελέσει τον σκοπό του. Για παράδειγμα, για να πεθάνει κάποιος πρέπει ο κάτοχος του τετραδίου να γνωρίζει το όνομά του αλλά και το πρόσωπό του.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, μιας και τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών και καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του σίριαλ έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας καθώς και στις Η.Π.Α. μιας και υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Αξιοσημείωτη περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με εμφανή επιρροή από το συγκεκριμένο μάνγκα.