Διατροφή για να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα
5 years, 10 months ago
6

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή να σχηματίζονται σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό, αποτελεί την κυτταρίτιδα.

Πώς προκαλείται η κυτταρίτιδα;

Ο οργανισμός μας στην καθημερινή ζωή δημιουργεί απορρίμματα, για την αποβολή των οποίων κύρια υπεύθυνα όργανα είναι τα νεφρά και ιδρωτοποιοί αδένες. Κάθε οργανισμός έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών.

Η κακή ή ελλειπής αποβολή των απορριμμάτων αυτών, έχουν ως συνέπεια την εναπόθεση τους, στον κυτταρικό ιστό. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού. Στις περιοχές αυτές που έχει επέλθει η σκλήρυνση έρχεται η λέμφος, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που έχουν παραμείνει εκεί. Έτσι, προκαλείται πάχυνση του συνδετικού ιστού, ο οποίος διατείνεται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τον σχηματισμό του όζου. Στα πρώτα της στάδια η κυτταρίτιδα δεν διαφέρει πολύ από το κοινό λίπος. Για την αναγνώριση, αρκεί να πιέσει κανείς τους ιστούς ανάμεσα στις παλάμες των χεριών. Στην περίπτωση που υπάρχει κυτταρίτιδα, το δέρμα αποκτά την όψη του φλοιού του πορτοκαλιού ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ευαισθησία. Η ευαισθησία αυτή βέβαια δεν εμφανίζεται στις περιοχές, που δεν έχουν προσβληθεί.

Αιτίες της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι παθολογικές: κακή λειτουργία του ήπατος, ενδοκρινολογικές διαταραχές, εσφαλμένες συνήθειες, καθιστική ζωή, κάπνισμα αλλά και η κακή διατροφή.

Ποια είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;

Διακρίνεται σε τρεις τύπους:

  • τη συμπαγή,
  • την οιδηματική και
  • τη χαλαρή.

Η συμπαγής είναι σκληρή και κοκκώδης (μπορεί να πονάει στην ψηλάφηση). Στην οιδηματική πιέζοντας φλεβικά και λεμφατικά εκδηλώνονται οιδήματα που πονούν ξαφνικά ενώ στη χαλαρή τα μαλακά σημεία με κυτταρίτιδα φαίνονται μόνο με την ψηλάφηση και φυσικά αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο εμφάνισής της.

Που εντοπίζεται η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε ισχνά. Έχουμε την γενικευμένη κυτταρίτιδα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα.

Η γενικευμένη κυτταρίτιδα συνοδεύεται συνήθως και από παχυσαρκία, παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση. Επιπρόσθετα εμφανίζει μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα (περισσότερο αισθητή τις παραμονές της εμμήνου ρήσεως).

Η εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω (πιο γνωστή μορφή), άνω άκρα (κυρίως στην εμμηνόπαυση), και στο θώρακα (στο άνω μέρος των μαστών συνοδευόμενη από παχυσαρκία). Ομοίως μπορεί να εμφανιστεί στην κοιλιά, στο πρόσωπο (σπάνια μορφή), στον αυχένα (συχνή μορφή που μπορεί να προκαλέσει επίμονες κεφαλαλγίες και αυχεναλγίες, που δεν παίρνουν αναλγητικό), στην ράχη (επακόλουθο της κυτταρίτιδας τους αυχένα).

Διατροφική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας δεν θα χρησιμοποιηθεί η ίδια αγωγή με εκείνη κατά της παχυσαρκίας

Και αυτό γιατί οι υποθερμιδικές δίαιτες διαλύουν το λίπος στα διάφορα μέρη του σώματος, χωρίς την κυτταρίτιδα να υποχωρεί. Η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της κυτταρίτιδας διότι ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας. Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει.

Ποια τρόφιμα να εντάξουμε στο διαιτολόγιο και ποια να αποφύγουμε;

Εν τέλει, στην δίαιτα μας πρέπει να αποφεύγεται η κατάχρηση λιπαρών τροφίμων, των οινοπνευματωδών ποτών (γιατι αφυδατώνει τον οργανισμό), καθώς υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέατος).

Αντίθετα, ενδείκνυται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (επειδή αποτελούν πηγή για ιχνοστοιχεία και μέταλλα), καθώς επίσης όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως (τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο ,βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες). Επιπρόσθετα, ενδείκνυται η υπερκατανάλωση νερού (ενυδάτωση του οργανισμό, υποβοηθώντας την απομάκρυνση των τοξινών) συνδυαζόμενη με άσκηση (τόνωση του μυϊκού συστήματος).

Πηγή: https://www.diaitologos.com/2018/04/03/diatrofh-kai-diwkste-thn-kyttaritida/

Πάρης Παπαχρήστος

Είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., Ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής mednutrition.gr, σε Ελλάδα και Κύπρο. Μπορείτε να με επισκεφθείτε στο διαιτολογικό μου γραφείο στο Παγκράτι, αλλά και να πραγματοποιήσουμε συνεδρία εξ΄αποστάσεως.