Ποιος είναι ο λόγος του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας;
5 years, 8 months ago
6

Εμπορικός πόλεμος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.Ο λόγος προσπαθεί να τεκμηριωθεί και να μεταφραστεί μέσα από γεγονότα,τα οποία συμβαίνουν και προμηνύουν το μέλλον.Πρόσφατα είδαμε την επιβολή δασμών των ΗΠΑ σε διάφορα προ’ι’όντα,( χάλυβας, αλουμίνιο),και την Κινεζική πλευρά να αντιδρά.Αυτό συμβαίνει διότι η ΗΠΑ έχει ανάγκη για μείωση του εμπορικού ελλείμματος που έχει με τους περισσότερους εμπορικούς της εταίρους και κυρίως με την Κίνα αφού κατέχει μεγάλο μέρος του αμερικανικού χρέους.

Πρόσφατα όμως φαίνεται να έχει ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών,με χτυπήματα εκατέρωθεν στον τομέα της τεχνολογίας.Πιο συγκεκριμένα,οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην κινεζική ZTE τις εξαγωγές προ’ι’όντων της,προς αυτή ,ενώ η Κίνα από την πλευρά της απαγόρευσε εισαγωγές προ’ι’όντων της αμερικανικής Micron Technology.

Οι δύο χώρες στοχεύουν δηλαδή να χτυπήσουν σε προ’ι’ιόντα τεχνολογίας η μία της άλλης.Το θέμα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον στόχο.Αιτία,λοιπόν,φαίνεται πως αποτελεί η τεχνολογία 5g,που έρχεται να προσφέρει εκτός από μεγαλύτερες ταχύτητες στο ίντερνετ και 12,3 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια παραγωγή και περίπου 22 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως μεταξύ 2020 και 2035.Ο διακαής πόθος,δηλαδή,των δύο κρατών είναι μελλοντικά η απόκτηση του μεγαλύτερου μέρους της συγκεκριμένης τεχνολογίας,κάνοντας την χώρα που θα το καταφέρει πιο ισχυρή.