Το ρεκόρ του Gabriel Batistuta: Χατ-τρικ σε δύο Μουντιάλ
5 years, 10 months ago
6

Στην ιστορία του Μουντιάλ υπάρχουν τέσσερις παίκτες που έχουν πετύχει από δύο φορές χατ-τρικ.

Χατ τρικ είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν ένας ποδοσφαιριστής σκοράρει 3 γκολ σε έναν αγώνα

Ο Ούγγρος Sandor Kocsis το 1954, ο Γάλλος Just Fontaine το 1958, ο Γερμανός Gerd Muller το 1970 και ο Gabriel Batistuta το 1994 και το 1998.

Για όσους δεν πρόλαβαν τον Gabriel Batistuta εν δράσει, καλό θα ήταν να ανατρέξουν σε βίντεο στο διαδίκτυο και να δουν το πόσο σπουδαίος επιθετικός ήταν.

Ένας πραγματικός “killer” που του δόθηκε το ψευδώνυμο “Μπατιγκόλ” λόγω της έφεσής του στο σκοράρισμα.

Σε μία εποχή που ήταν η τελευταία του ρομαντισμού στο ποδόσφαιρο, ο Batistuta αγωνίστηκε εννέα χρόνια στην Fiorentina πετυχαίνοντας 168 γκολ σε 269 εμφανίσεις.

Ο Μέσι τον “γκρέμισε” από την κορυφή του πρώτου σκόρερ της Αργεντινής

Επίσης, ήταν από την τελευταία φουρνιά ποδοσφαιριστών που έκαναν περήφανη την Εθνική Ομάδα της Αργεντινής έχοντας κατακτήσει το Copa America το 1991 και το 1993.

Με την φανέλα της Αργεντινής αγωνίστηκε 77 φορές πετυχαίνοντας 54 γκολ και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας μέχρι να τον ξεπεράσει το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Lionel Messi.

Στα Μουντιάλ, ωστόσο, με την Αργεντινή δεν κατόρθωσε να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο καθώς τερμάτισε και στις δύο διοργανώσεις που συμμετείχε κάτω από την τέταρτη θέση.

Ατομικά, όμως, έγραψε ένα ρεκόρ το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να σπάσει κάποιος ποδοσφαιριστής.

Τόσο στο Μουντιάλ του 1994 στις Η.Π.Α., όσο και το 1998 στην Γαλλία, ο Gabriel Batistuta κατάφερε να πετύχει χατ-τρικ και να γίνει ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που το πετυχαίνει σε δύο διοργανώσεις.

 

Χατ-τρικ στα Μουντιάλ του 1994 και του 1998

Το 1994 πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ απέναντι στην Ελλάδα η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση του Μουντιάλ.

Ο «Μπατιγκόλ» με δύο γκολ του έκανε το 2-0 στο 2’ και το 44’ για να κάνει το 3-0 ο Maradona στο 60’.

Στο 90ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, ο Batistuta πέτυχε χατ-τρικ διαμορφώνοντας το τελικό 4-0 για την ομάδα του.

Στο αμέσως επόμενο Μουντιάλ, ο Αργεντίνος έγραψε ιστορία καθώς στο 5-0 επί της Τζαμάικα στη φάση των ομίλων πέτυχε χατ-τρικ σε δεύτερο Μουντιάλ και έγινε ο μοναδικός παίκτης της ιστορίας που κατέχει αυτό το ρεκόρ μέχρι και σήμερα.

Οι μόνοι παίκτες που μπορούν να ισοφαρίσουν το ρεκόρ του στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, είναι ο συμπατριώτης του Gonzalo Higuain που είχε πετύχει χατ-τρικ το 2010 στην Νότια Αφρική, o Thomas Muller της Γερμανίας και ο Xherdan Shaqiri της Ελβετίας που σκόραραν από τρεις φορές στο προηγούμενο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014.

Πηγή: stoiximaweb.gr