Σημεία των καιρών: Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα και καταργούν τα ανθρώπινα ζευγάρια Οι άνθρωποι το «παίζουν» πλέον «θεοί»
10 months, 12 days ago
6

Ο βρετανικός Guardian αποκάλυψε σήμερα ότι επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με χρήση βλαστοκυττάρων, που «παρακάμπτουν την ανάγκη για ωάρια ή σπέρμα»!

Με λίγα λόγια, αυτό που επιχειρείται είναι η κατάργηση των ανθρωπίνων σχέσεων όπως και των δύο φύλων, αφού πλέον δεν θα χρειάζονται ένας άντρας και μία γυναίκα να ζευγαρώσουν ώστε να γεννηθεί από την ένωση τους ένα παιδί.

Φαίνεται πως το περιβόητο βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ, «Ο θαυμαστός νέος κόσμος», το οποίο γράφτηκε ακριβώς για να δείξεις την ανθρωπότητα που οδεύει, θα γίνει από μυθιστόρημα, πραγματικότητα.

Στο πασίγνωστο αυτό βιβλίο, κάπου 5-6 αιώνες στο μέλλον η Ανθρωπότητα ζει κάτω από ένα ιδιότυπο απολυταρχικό καθεστώς ενός παγκόσμιου κράτους στο οποίο έχουν απαγορευτεί οι γεννήσεις, οι οποίες γίνονται ελεγχόμενες στο εργαστήριο.

Εν συνεχεία, τα έμβρυα αυτά αναπτύσσουν συγκεκριμένη νοημοσύνη και ιδιότητες μέσω γενετικών τροποποιήσεων και όταν γίνουν ενήλικες διαχωρίζονται σε κατηγορίες πολιτών.

Αυτά ως προς το βιβλίο φυσικά καθώς η πραγματικότητα τείνει να το ξεπεράσει.

Βάσει των ισχυρισμών, τα εν λόγω πρότυπα έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να προσφέρουν πληροφορίες καίριας σημασίας για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.

Για την ώρα, οι οντότητες που αναπτύσσονται σε εργαστήρια δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε και στη νομοθεσία των περισσότερων χωρών του κόσμου.

Τα συνθετικά έμβρυα δεν έχουν καρδιά που χτυπά ούτε και κάποια πρώιμη μορφή εγκεφάλου, εντούτοις περιλαμβάνουν κύτταρα που σε μεταγενέστερο στάδιο θα σχημάτιζαν τυπικά τον πλακούντα, τον λεκιθικό ασκό και το ίδιο το έμβρυο.

Η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, περιέγραψε την έρευνα σε μια ομιλία της ολομέλειας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα με τον επαναπρογραμματισμό [εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων]», είπε στη συνάντηση.

Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική κλινικής χρήσης των συνθετικών εμβρύων. Θα ήταν παράνομο να τα εμφυτεύσουμε στη μήτρα ενός ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι δομές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα ​​από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Ο Robin Lovell-Badge, πρωτοπόρος ερευνητής της βιολογίας βλαστοκυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, δήλωσε:

«Η ιδέα είναι ότι εάν κατηγοριοποιήσετε πραγματικά την κανονική ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, μπορείτε να αποκτήσετε πολλές πληροφορίες για πώς ξεκινάμε την ανάπτυξη, τι μπορεί να πάει στραβά, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πρώιμα έμβρυα για έρευνα».

Προηγουμένως, η ομάδα του Żernicka-Goetz και μια αντίπαλη ομάδα στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ έδειξε ότι τα βλαστοκύτταρα από ποντίκια θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο με εντερικό σωλήνα, την αρχή ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που χτυπά.

Από τότε, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου και αρκετές ομάδες μπόρεσαν να αναπαράγουν τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

«Το ανθρώπινο μοντέλο μας είναι το πρώτο μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου τριών γενεών που προσδιορίζει αμνιακά και γεννητικά κύτταρα, πρόδρομα κύτταρα ωαρίου και σπέρματος», είπε η Ζερνίκα-Γκέτς στον Guardian πριν από την ομιλία. “Είναι όμορφο και δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.”

Η εξέλιξη υπογραμμίζει πόσο γρήγορα η επιστήμη σε αυτόν τον τομέα έχει ξεπεράσει τη νομοθεσία, και οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού ήδη κινούνται για να συντάξουν εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για να διέπουν την εργασία σε συνθετικά έμβρυα.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το εάν αυτά τα κατασκευάσματα έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ζωντανό ον. Συνθετικά έμβρυα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα, αλλά όταν εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα.

Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων, κάποιοι εκ των οποίων εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν συνέχισε να αναπτύσσεται πέρα από λίγες ημέρες.

Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν το εμπόδιο στην πιο προηγμένη ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί, δήλωσε ο Λάβελ-Μπατζ. Γιαυτό και γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία», συμπλήρωσε.

Mία εφιαλτική εξέλιξη που ανοίγει την «πόρτα» του τρόμου στο τι μπορεί να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

pronews.gr

Όπως λέει και το ρητό «ο δρόμος της κολάσεως είναι σπαρμένος με αγαθές προθέσεις».