Η εισπνεόμενη ιντερφερόνη δίνει ελπίδες ανάρρωσης
3 years, 4 months ago
6

Πρωτεΐνη που συντονίζει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδωσε η χορήγηση εισπνεόμενης ιντερφερόνης σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα του Covid-19, καθώς μείωσε την πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση και να πεθάνουν από τη νόσο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάρρωσης.

Πρόκειται για σκεύασμα εισπνεόμενης ιντερφερόνης beta-1a με την ονομασία SNG001, το οποίο δοκιμάστηκε πρώτη φορά σε νοσηλευόμενους με Covid-19 ασθενείς στη Βρετανία.
Η ιντερφερόνη Β είναι μια πρωτεΐνη που συντονίζει την ανοσιακή αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις από ιούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Γουίλκινσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, παρακολούθησαν 101 ασθενείς έως 28 μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, κατά την οποία μια ομάδα έλαβε το σκεύασμα και μια άλλη ψευδοφάρμακο. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο «The Lancet Respiratory Medicine Journal», το 22% των ασθενών της ομάδας που πήραν το ψευδοφάρμακο εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα του Covid-19 ή πέθανε, έναντι ποσοστού 13% στην ομάδα του SNG001.

Κατά την 14ήμερη θεραπεία με την ιντερφερόνη ανάρρωσε το 44% των ασθενών που είχαν πάρει το φάρμακο, έναντι 22% της ομάδας του πλασίμπο. Στις 28 μέρες από την έναρξη της θεραπείας οι ασθενείς που πήραν το SNG001 είχαν υπερτριπλάσια πιθανότητα να αναρρώσουν σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Η συχνότερη παρενέργεια ήταν ο πονοκέφαλος, ενώ λίγοι ασθενείς είχαν σοβαρότερες παρενέργειες.

newsbreak.gr