Κορονοϊός – Εμβόλιο: Η Κομισιόν ανακοίνωσε την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech
3 years, 7 months ago
6

Κωνσταντίνος Σκορδούλης

Εμβόλιο – Κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά της Covid-19.

«Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.

Η ευρωπαία επίτροπος διευκρίνισε ότι η συμφωνία επρόκειτο να παρουσιασθεί σήμερα προς έγκρισιν στο Σώμα των Επιτρόπων για να αποφασισθεί εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο.

Μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca , Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna , CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.

Εμβόλιο Pfizer: Έτσι κατασκευάζεται και αποθηκεύεται στους -70 (video)

Η Pfizer, σε συνεργασία με την γερμανική Biontech, σκόρπισαν χαμόγελα αισιοδοξίας σε όλο τον πλανήτη μετά την ανακοίνωση πως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι 90% αποτελεσματικό.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες επιμένουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί εκτός από την αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου.

Ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα σκόρπισαν τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer

Η βρετανική Mirror δημοσίευσε ένα video που δείχνει όλη τη διαδικασία του εμβολίου, από την στιγμή της δημιουργίας του στο εργαστήριο μέχρι και το πώς αποθηκεύεται στους -70.

Το τελευταίο σκέλος, αυτό της θερμοκρασίας, είναι και αυτό που προβληματίζει περισσότερο επιστήμονες αλλά και κυβερνήσεις, καθώς η μεταφορά και αποθήκευσή του πρέπει να γίνει στο συγκεκριμένο νούμερο.

Αυτό δημιουργεί αυτόματα μια μεγάλη υλικοτεχνική πρόκληση, ίσως το τελευταίο εμπόδιο που χωρίζει πλέον την ανθρωπότητα με την επιστροφή στην κανονικότητα.

newsbomb.gr