O κορονοιός ξεγελά το σώμα και χρησιμοποιεί τον αμυντικό μας μηχανισμό εναντίων μας
3 years, 7 months ago
6

Ο κορονοιός προκαλεί φλεγμονή και έτσι αντιδράσεις του ανασοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμίσει τον ιό, τον οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε θρόμβωση και σοβαρή ασθένεια. Ο ερευνητής Konstantin Stark εξηγεί τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία ασθενών στο μέλλον.

Αυτό που κάποτε θεωρήθηκε «μυστηριώδης πνευμονοπάθεια» έχει πλέον γίνει μια συστημική ασθένεια , σύμφωνα με τους επιστήμονες . Ο κοροναϊός δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες, αλλά προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Τα αγγεία επηρεάζονται επίσης συχνά, οδηγώντας σε διαταραχές πήξης και θρόμβωση.

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στο Μόναχο έχουν τώρα εξετάσει πιο προσεκτικά τη σχέση μεταξύ των διαδικασιών στους πνεύμονες και των αγγειακών παθήσεων. “Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι το Covid-19 είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία”, εξηγεί ο καρδιολόγος Konstantin Stark στο FOCUS Online.

“Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και τα ίδια τα αιμοφόρα αγγεία, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη σίγουρο”, λέει ο Stark. «Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι θρόμβοι που σχηματίζονται στους πνεύμονες είναι μια έκφραση της φλεγμονής στο σώμα. Επειδή η φλεγμονή κινεί μια θρομβωτική διαδικασία που προκαλεί το κλείσιμο των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες. Μιλάμε για τις λεγόμενες «ανοσοποιητικές θρομβώσεις»

Θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες, τα νεφρά και την καρδιά

Από τη μία πλευρά, οι επιστήμονες εξέτασαν υλικό αυτοψίας από ασθενείς που είχαν πεθάνει ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον κορονοιό . «Είδαμε θρόμβους αίματος, όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα νεφρά και την καρδιά», εξηγεί ο ερευνητής.

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα των ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοιό. «Μερικοί από αυτούς βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας, άλλοι είχαν ηπιότερη εξέλιξη, αλλά επίσης εισήχθησαν στο νοσοκομείο», εξηγεί ο Stark. «Είδαμε ότι οι σοβαρά προσβεβλημένοι ασθενείς είχαν επίσης σαφή ενεργοποίηση φλεγμονωδών κυττάρων και αιμοπεταλίων ».

Βασικοί δείκτες: αιμοπετάλια και ενεργοποιημένα φλεγμονώδη κύτταρα

Οι επιστήμονες βρήκαν δύο δείκτες που μπορούν να δείξουν μια σοβαρή πορεία του Covid-19:

«Τα φλεγμονώδη κύτταρα είναι στην πραγματικότητα εκεί για να σκοτώσουν ιούς. Ωστόσο, έχουμε δει ότι τα φλεγμονώδη κύτταρα όχι μόνο σκοτώνουν ιούς, αλλά επίσης ενεργοποιούν την πήξη του αίματος για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού στο σώμα », εξηγεί ο Stark. Όταν προσπαθείτε να σταματήσετε τον ιό, αυτός ο αμυντικός μηχανισμός οδηγεί σε αγγειακές αποφράξεις.

«Τα αιμοπετάλια αποτελούν επίσης μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Αποτρέπουν τη βαριά αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμών », εξηγεί ο Stark. “Ωστόσο, εάν αναπτυχθεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια μπορούν να συσσωρευτούν μαζί και έτσι να οδηγήσουν επίσης σε αγγειακές λοιμώξεις.”

Οι αγγειακές αποφράξεις είναι, αφενός, ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος για τον περιορισμό των λοιμώξεων. Από την άλλη πλευρά, μπορούν να βλάψουν τον ίδιο τον ιστό και να οδηγήσουν σε αυξημένη τάση για θρόμβωση σε ολόκληρο το σώμα.

Αυτή η γνώση θα μπορούσε να αλλάξει τη θεραπεία των Covid 19 ασθενών στο μέλλον. «Γνωρίζουμε τώρα ότι οι διεργασίες στους πνεύμονες συνδέονται άμεσα με την τάση για θρόμβωση. Τώρα πρέπει να σταθμίσουμε τις θεραπευτικές συνέπειες σε περαιτέρω μελέτες. “Για παράδειγμα, ήδη δοκιμάζεται πώς ένα ισχυρότερο αραιωτικό αίματος επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου και τη θνησιμότητα των ασθενών Covid 19. 

 “Έτσι αργά μπορούμε να κατανοήσουμε τον ιό”

Νέες μελέτες εμφανίζονται συνεχώς, υπάρχουν νέα ευρήματα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Στην αρχή οι μελέτες ήταν πολύ διαφορετικές, συζητήθηκαν τα συμπτώματα, οι κλινικές εικόνες και οι κίνδυνοι μόλυνσης. “Αλλά νομίζω ότι μαθαίνουμε σιγά σιγά τον ιό”, λέει ο Konstantin Stark.

 «Οι μελέτες είναι πολύ καλύτερες από ό, τι στην αρχή της πανδημίας. Οι γνώσεις που έχουμε σήμερα είναι σίγουρα πιο σταθερές από ό, τι στην αρχή. Και μπορείτε επίσης να δείτε ότι πολλά επαναλαμβάνονται και επιβεβαιώνονται στα αποτελέσματα της μελέτης. “

Πηγή: newsone.gr