Ο κορωνοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη!
3 years, 5 months ago
6

Ελάχιστα τα κρούσματα

Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει «σκοτώσει» τη γρίπη καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εμφανίζονται πολύ λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως. Μάλιστα, ειδικοί από τη Βρετανία εκτιμούν ότι τα περιστατικά γρίπης έχουν μειωθεί στον πλανήτη κατά 98% από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2.

Ειδική σημασία, σύμφωνα με την «Daily Mail», έχουν τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από το νότιο ημισφαίριο, όπου η γρίπη «χτυπάει» μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, που διαρκεί ο χειμώνας. Φέτος, που ο νέος κορονοϊός έκανε θραύση στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου κατά την παραπάνω περίοδο, η γρίπη ουσιαστικά εξαφανίστηκε, καθώς καταγράφηκαν μόνον ελάχιστα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αυστραλία τον Απρίλιο υπήρξαν 14 καταγεγραμμένα περιστατικά γρίπης, πολύ λιγότερα σε σχέση με τα 367 του 2019, ενώ τον Ιούνιο δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα γρίπης στον ΠΟΥ.

Σημαντική μείωση των περιστατικών γρίπης

Στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, επίσης, καταγράφηκε σημαντική μείωση των περιστατικών γρίπης από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ήδη διαδιδόταν ο νέος κορωνοϊός, μέχρι τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν στον ΠΟΥ 767 κρούσματα, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχαν φτάσει σχεδόν τα 7.000. Επίσης την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου το 2019 είχε καταγραφεί αύξηση κατά 10% των επιβεβαιωμένων σε εργαστήρια περιστατικών γρίπης, φέτος η αντίστοιχη αύξηση για την ίδια περίοδο είναι μόλις 0,7%.

Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαίωσαν στη βρετανική εφημερίδα αρκετοί ακαδημαϊκοί της Βρετανίας, μεταξύ των οποίων ο δρ David Strain του University of Exeter Medical School, η ιολόγος δρ Elisabetta Groppelli του St George’s, University of London και ο καθηγητής James Stewart, του University of Liverpool

newsbreak.gr