Ποιο τσάι σας αδυνατίζει ενώ κοιμάστε – Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αποτοξινώνει τον οργανισμό
1 year, 1 month ago
6

Το Τσάι Oolong είναι πολύ διαδεδομένο στην Κίνα για τις λιποδιαλυτικές του ιδιότητες. Μάλιστα για τους Κινέζους, αυτό είναι το κατεξοχήν “αδυνατιστικό” ρόφημα και όχι το πράσινο τσάι! Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαλύει τα λιπίδια από τις αρτηρίες, αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπιστώνει ότι ένα ή δύο φλιτζάνια τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ενώ κοιμάστε… Συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία τονίζουν ότι η κατανάλωση τσαγιού oolong αυξάνει τη διάσπαση του λίπους και συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και όταν το άτομο ξεκουράζεται.

Ο καθηγητής Kumpei Tokuyama αναφέρει ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών τσαγιού oolong κάθε μέρα διεγείρει σημαντικά τις διαδικασίες καύσης λίπους στο σώμα.

«Όπως όλα τα τσάγια, το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί επίσης να αυξήσει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της καφεΐνης», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ως εκ τούτου, θελήσαμε να εξετάσουμε τις επιδράσεις της κατανάλωσης oolong σε σχέση με την καφεΐνη μόνο στην ενέργεια και τον μεταβολισμό του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών», προσθέτει.

Τι έδειξε η μελέτη για τη μείωση λίπους και κατά τη διάρκεια του ύπνου

Για τη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες εξέτασαν μια ομάδα υγιών εθελοντών που έπιναν είτε τσάι oolong είτε ένα placebo για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τσάι oolong αύξησαν τη διάσπαση του λίπους κατά 20% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι επιδράσεις του τσαγιού oolong συνεχίζονται και μετά τον ύπνο του συμμετέχοντα. Παραδόξως, το τσάι δεν προκάλεσε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτό δείχνει ότι η ομάδα ανέπτυξε ανοχή στην καφεΐνη που υπάρχει και στο ρόφημα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Τι είναι το τσάι Oolong

Το Oolong είναι το “μισοζυμωμένο” τσάι – μία κατηγορία μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού. Τα πράσινα φύλλα τσαγιού που προορίζονται να γίνουν oolong πρέπει να είναι ανεπτυγμένα και να επεξεργαστούν αμέσως μετά το μάζεμα. Αρχικά, τα φύλλα μαραίνονται στο φως του ήλιου και μετά τινάζονται μέσα σε καλάθια από bamboo για να μην “τραυματισθούν” οι άκρες των φύλλων. Μετά απλώνονται και τινάζονται διαδοχικά για να στεγνώσουν μέχρι η επιφάνεια των φύλλων να αποκτήσει ένα κιτρινωπό χρώμα και οι άκρες να κοκκινίσουν.

Το εκχύλισμα του Oolong είναι από ανοιχτό καφέ μέχρι ανοιχτό πορτοκαλί. Η γεύση του θυμίζει ώριμα φρούτα, λουλούδια και “βρεγμένο” δάσος.

Μια υπο – κατηγορία του oolong είναι το Pu Erh. To Pu Erh θεωρείται καταπραυντικό για τη δυσπεψία και τη διάρροια, βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Η γεύση του μοιάζει με αυτή των παραωριμασμένων φρούτων. Το Pu Erh είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες Βορειο – Ευρωπαικές χώρες.

Όπως και άλλα είδη τσαγιού, το oolong περιέχει αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι παρασκευασμένο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Η κατανάλωση τσαγιού oolong έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία των οστών και την υγεία των δοντιών, και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.

Δεδομένου ότι η καφεΐνη συνήθως επηρεάζει τον ύπνο και η απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας, η μελέτη εξέτασε επίσης την ποιότητα του ύπνου κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Παρά τη φήμη της καφεΐνης ότι κρατάει τους ανθρώπους ξύπνιους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα πρότυπα ύπνου των δυο ομάδων. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι oolong δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα και μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε μερικά περιττά κιλά.

«Οι διεγερτικές επιδράσεις του τσαγιού oolong στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσαν να έχουν πραγματική κλινική σημασία για τον έλεγχο του σωματικού βάρους», λέει ο καθηγητής Tokuyama.

Ωστόσο, συμπηλρώνει, «πρέπει να προσδιορίσουμε αν οι επιδράσεις που παρατηρήσαμε στη μελέτη 2 εβδομάδων μεταφράζονται σε πραγματική απώλεια σωματικού λίπους για παρατεταμένη περίοδο».

«Επιπλέον, θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα τσάι oolong χωρίς καφεΐνη για να διακρίνουμε καλύτερα τις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλα συστατικά του τσαγιού, γεγονός που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακριβώς πώς το oolong βοηθά στη διάσπαση του λίπους», καταλήγει.