Ποιος ξηρός καρπός κάνει καλό στα νεύρα
9 months, 2 days ago
6

Τα κάσιους είναι από τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς που μπήκαν στη ζωή μας, σχετικά καθυστερημένα. Η νόστιμη γεύση τους, δεν υπολείπεται καθόλου σε θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό μας. Μία από τις σημαντικότερες ουσίες που εμπεριέχει – και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα – είναι το αμινοξύ, της L-τρυπτοφάνης, μία ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλό μας, ενός σημαντικότατου νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το αίσθημα χαράς.

Το Ανακάρδιον το δυτικόν, από όπου προέρχεται το κάσιους, είναι δέντρο της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών. Κατάγεται από τη Βραζιλία και οι Πορτογάλοι εξερευνητές ήταν εκείνοι που το εξήγαγαν σε άλλες χώρες. Σήμερα, φύεται στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, την Κένυα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Τα φιστίκια κάσιους (αναφερόμαστε πάντα στα ανάλατα) με τη γλυκιά γεύση, χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια για την παρασκευή εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, τυρί, σάλτσες, βούτυρο και κρέμες γάλακτος.

Διατροφική αξία

Μία μερίδα κάσιους (περίπου 18 καρποί που χωρούν σε μία μεγάλη χούφτα) έχει 157 θερμίδες και περιέχει τα ακόλουθα ωφέλιμα συστατικά/στοιχεία/βιταμίνες:

  • 8,56 γραμμάρια (g) υδατανθράκων
  • 1,68 g ζάχαρης
  • 0,9 g φυτικών ινών
  • 5.17 g πρωτεΐνης
  • 12,43 g ολικού λίπους
  • 10 mg ασβεστίου
  • 1,89 mg σιδήρου
  • 83 mg μαγνησίου
  • 168 mg φωσφόρου
  • 187 mg καλίου
  • 3 mg νατρίου
  • 1,64 mg ψευδαργύρου
  • Βιταμίνες C και B

Γενικά, τα κάσιους είναι υψηλά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων και να συμβάλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Είναι παράλληλα μία εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο εμπλέκεται μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών και στη μυϊκή χαλάρωση και στη θωράκιση του νευρικού συστήματος. Βοηθά στη ρύθμιση των νεύρων και του μυϊκού πόνου. Ουσιαστικά, χρησιμεύει σαν φυσικός ανασταλτικός δίαυλος ασβεστίου, εμποδίζοντας το ασβέστιο να εισχωρήσει ορμητικά μέσα στο νευρικό κύτταρο, να ενεργοποιήσει το νεύρο και να προκαλέσει υπερβολική κινητικότητα και υπερδιέγερση. Μπλοκάροντας την είσοδο του ασβεστίου, το μαγνήσιο διατηρεί τα νεύρα μας -και τα αιμοφόρα αγγεία και τους μυς- χαλαρά.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences και διεξήχθη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι στο κέλυφος του κάσιους υπάρχει μία χημική ένωση που μπορεί να συμβάλει στην επιδιόρθωση της μυελίνης, της προστατευτικής επικάλυψης των νεύρων. Η ένωση αυτή είναι το ανακαρδικό οξύ που λειτουργεί σαν ασπίδα κατά των εκφυλιστικών παθήσεων που απειλούν το νευρικό σύστημα, ανάμεσά τους και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα κάσιους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του καρκίνου καθώς περιέχουν προανθοκυανιδίνες, μία κατηγορία φλαβονόλες που παλεύουν ενάντια στα καρκινικά κύτταρα και τα αποτρέπουν από το να διαιρεθούν περαιτέρω. Αυτές οι προανθοκυανιδίνες και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε χαλκό, βοηθούν στην καταπολέμηση κατά των καρκινικών κυττάρων και σας κρατά μακριά από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βοηθούν την καρδιά γιατί περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αυτά είναι με τη μορφή του ελαϊκού οξέος, το οποίο είναι πολύ υγιεινό για την καρδιά. Δεν έχουν χοληστερόλη και τα αντιοξειδωτικά του, σας κρατά μακριά από καρδιακές παθήσεις.