Πόσο καιρό συντηρείται στο ψυγείο το κοτόπουλο; – Οι κίνδυνοι αν το καταναλώνετε χαλασμένο Πώς θα καταλάβετε εάν έχει χαλάσει
5 months, 22 days ago
6

Το κοτόπουλο θεωρείται ένα από τα βασικά κρέατα που καταναλώνουμε μικροί και μεγάλοι. Ωστόσο, αυτή η υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης έχει υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προετοιμασία, η αποθήκευση και το σωστό μαγείρεμα είναι σημαντικά – διαφορετικά, θα μπορούσε να γίνει πηγή τροφιμογενών ασθενειών.

Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο σας είναι βολική, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορούν να το φυλάξουν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το ωμό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σας περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για την ωμή γαλοπούλα και άλλα πουλερικά Ενώ το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.

Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω των 40°F (4°C).

Επιπλέον, το ωμό κοτόπουλο αποθηκεύεται καλύτερα σε δοχείο στεγανό για να αποφευχθεί η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων.

Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο για περισσότερο από 3 ημέρες, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας.

Τα ωμά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες.

Πώς θα καταλάβετε εάν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Εάν έχετε αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από 2 με 3 ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει.

Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι για να καταλάβετε εάν το κοτόπουλο στο ψυγείο σας έχει χαλάσει:

Έχει περάσει η ημερομηνία κατανάλωσης: Το κοτόπουλο – ωμό και μαγειρεμένο – που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης όπως αναγράφεται στη συσκευασία είναι πιθανό να έχει χαλάσει.

Αλλαγή στο χρώμα: Το ωμό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει αρχίσει να παίρνει ένα γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες γκρι-πράσινης μούχλας υποδηλώνουν ανάπτυξη βακτηρίων.

Μυρωδιά: Τόσο το ωμό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκπέμπουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς γίνεται άσχημη. Ωστόσο, αυτό το άρωμα μπορεί να είναι δύσκολο να το παρατηρήσετε εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.

Υφή: Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει χαλάσει. Το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα σκοτώσει τα βακτήρια. Αντίθετα, κάτι τέτοιο μπορεί να μεταδώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας μόλυνση.

Εάν υποψιάζεστε ότι το κοτόπουλο στο ψυγείο σας έχει χαλάσει, πετάξτε το.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου

Η κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Το κοτόπουλο έχει υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένο με βακτήρια όπως το Campylobacter, η Salmonella και άλλα.

Κανονικά, αυτά τα βακτήρια εξαλείφονται όταν μαγειρεύετε καλά το φρέσκο ​​κοτόπουλο. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγετε να μαγειρεύετε και να τρώτε χαλασμένο κοτόπουλο.

Αν και το να το ξαναμαγειρέψετε μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια της επιφάνειας, δεν θα εξαλείψει ορισμένες από τις τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο, διάρροια, αιματηρά κόπρανα και αφυδάτωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σοβαρή τροφική δηλητηρίαση μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο και ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.

 pronews.gr

Αν υποψιάζεστε ότι το κοτόπουλο σας είναι χαλασμένο, μην το φάτε.