Στα $39 κoστολογείται το εμβόλιο της Pfizer – «Στα 20 με 40€» υπολογίζει την τιμή του ο καθηγητής Μανωλόπουλος
3 years, 5 months ago
6

Ο (υγιής) ανταγωνισμός αναμένεται να παίξει το ρόλο του στο τελικό κόστος

Με το που «έσκασαν» τα νέα περί εντυπωσιακής αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer, πολλές χώρες έσπευσαν να το προμηθευτούν, καθώς, συν τοις άλλοις, φημολογείται ότι θα είναι και -σχετικά- φθηνό.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, πάντως, σε πρώτη φάση το είχε κοστολογήσει, ενδεικτικά, στα 39 δολάρια ανά εμβόλιο.

Για το κόστος του εν λόγω εμβολίου, εξάλλου, μίλησε και ο Ryan Richardson, επικεφαλής στρατηγικής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNtech που παράγει από κοινού με την Pfizer το εμβόλιο, τονίζοντας σε μια διαδικτυακή εκδήλωση των Financial Times, πως το κόστος θα αντικατοπτρίζει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους του ιδιωτικού τομέα που έχουν έχουν επισημάνει οι επενδυτές. 

«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις, οπότε σχεδιάζουμε να τιμολογήσουμε το εμβόλιο μας πολύ κάτω από τις τυπικές τιμές της αγοράς που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και με στόχο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Και αφού πρόσθεσε ότι «περιμένω να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», κατόπιν αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορετικές τιμές.

Επίσης, δήλωσε ότι ο στόχος των δύο εταίρων να παρέχει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 θα ήταν το αποτέλεσμα μιας ενίσχυσης των προσπαθειών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ιδιαιτερότητες στη φύλαξη του εμβολίου

Για την πορεία του εμβολίου της εταιρείας Pfizer μίλησε στην εκπομπή Live News ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σχολιάζοντας, παράλληλα, τις τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» του κορωνοϊού

Ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη φύλαξη του εμβολίου, όπου θα πρέπει να συντηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, τονίζοντας πως αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν. «Αυτές είναι οι δυσκολίες για τα εμβόλια με mRNA, όπως αυτό», πρόσθεσε.

«Όπως ξέρουμε η Pfizer θα κατασκευάζει το εμβόλιο και στη Γερμανία και το Βέλγιο, οπότε θα γλιτώσουμε το “εμπόδιο” του ταξιδιού από τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, συμπληρώνοντας πως η δύσκολη διαδικασία μεταφοράς να επηρεάσει την τιμή του εμβολίου.

«Είναι δύσκολο να προσδιορίσει ακόμα την τιμή του εμβολίου, ίσως κυμαίνεται στα 20 – 40 ευρώ», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, εξηγώντας πως σε αυτό θα παίξει ρόλο και το αν και πόσο γρήγορα θα υπάρχει άλλο διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

  • Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Μανωλόπουλου:
  • newsbreak.gr