Στην αντεπίθεση η Ελλάδα με διπλωματικό μαραθώνιο Επαφών – βίντεο
3 years, 8 months ago
6

Διπλωματική επίθεση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική πειρατεία στην ανατολική μεσόγειο. Κίνηση Ματ της Αθήνας με συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥπΕξ Μαικ Πομπέο στη Βιέννη την Παρασκευή, που σηματοδοτεί την πρόθεση της Ουάσινγκτον να βρεθεί στο κέντρο των εξελίξεων και συγκεκριμένα στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τα επόμενα βήματα και να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Μετά απο αίτημα της Αθήνας, την Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτος μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης με βασικό άλλα όχι μοναδικό θέμα στην αντζέντα τις Τουρκικές προκλήσεις.

Ο Ζοζεπ Μπορελ, Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε: Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα που αφορούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και τις εξελίξεις στο Λίβανο.

Ο Πίτερ Στάνο, Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και πρέπει να μπορεί να λυθεί με διάλογο όχι με αλληλουχία βημάτων που εντείνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις.

Την απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα ανακοίνωσε και η κυβέρνηση του Ισραήλ: Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της. Στάση που επαναβεβαιώθηκε στην συνάντηση Δένδια με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Λίγο αργότερα ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε και τηλεφωνικά με τον ομόλογο του στο Ισραήλ.

Το Τουρκικό ΥπΕξ θυμήθηκε σήμερα την Τουρκική όπως αναφέρει μειονότητα της Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτηση των δικαιωμάτων της. Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας: Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλεον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτεια της κατά τη διάρκεια εικοστού αιώνα. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955, υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η Τουρκική ηγεσία γιατί; 

Το υπουργείο εξωτερικών υπενθυμίζει οτι στην μειονότητα λειτουργούν 115 δημοτικά σχολεία.

Πηγή: newsone.gr