Συμπτώματα επτά εβδομάδων σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν
3 years, 5 months ago
6

Σχεδόν δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Τα 2/3 όσων χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα, όπως κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή, για επτά εβδομάδες αφού πάρουν εξιτήριο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του βρετανικού University College London, οι οποίοι παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 380 εθελοντών, στις 54 ημέρες που ακολούθησαν την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Διαπίστωσαν ότι το 69% από αυτούς συνέχισε να νιώθει σωματική εξάντληση σχεδόν δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επίσης, το 66,66% είχε προβλήματα στην αναπνοή, με αποτέλεσμα να «κοντανασαίνει» συχνά. Συνηθισμένο σύμπτωμα ήταν και η κατάθλιψη, η οποία φάνηκε να επηρεάζει σε πιο σοβαρή μορφή το 15% όσων είχαν αναρρώσει.

Οι πνεύμονες

Για να εντοπίσουν τα πιθανά αίτια, οι ερευνητές εξέτασαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι πνεύμονές τους, τόσο κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο όσο και αφότου πήραν εξιτήριο.

Από την άλλη, το 9% των πρώην ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα είχε πνεύμονες σε χειρότερη κατάσταση από την ήδη βεβαρημένη όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους, τα 2/3 είχαν πνεύμονες περίπου στην ίδια κατάσταση και το 1/3 σε καλύτερη.

newsbreak.gr