Βιταμίνη Κ: Αυτός είναι ο ρόλος της στην πρόληψη του διαβήτη Τι έδειξαν τα ευρήματα νέας μελέτης
10 months, 10 days ago
6

Η ανακάλυψη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Μόντρεαλ επιτυγχάνει πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τον διαβήτη

Η μελέτη εξηγεί, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, πώς η βιταμίνη Κ βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές εφαρμογές για τον διαβήτη τύπου 2.

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για τον ρόλο της στην πήξη του αίματος, ιδιαίτερα στη γ-καρβοξυλίωση, μια ενζυματική αντίδραση που είναι απαραίτητη γι’ αυτή τη διαδικασία.

Οι επιστήμονες είχαν επί αρκετά χρόνια την υποψία ότι αυτή η βιταμίνη, και επομένως η γ-καρβοξυλίωση, μπορεί να έχει και άλλες λειτουργίες.

Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης Κ και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη. Ωστόσο, οι βιολογικοί μηχανισμοί με τους οποίους η βιταμίνη Κ προστατεύει από τον διαβήτη παρέμεναν άγνωστοι μέχρι σήμερα.

Ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Mathieu Ferron και η ομάδα του διαπίστωσαν αρχικά ότι τα ένζυμα που εμπλέκονται στη γάμμα-καρβοξυλίωση και επομένως στη χρήση της βιταμίνης Κ, υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος, τα κύτταρα που παράγουν την πολύτιμη ινσουλίνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης προκαλείται από τη μείωση του αριθμού των βήτα κυττάρων ή από την αδυναμία τους να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, εξ ου και το έντονο ενδιαφέρον μας για αυτό το νέο εύρημα», δήλωσε ο Ferron.

«Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο κυτταρικός μηχανισμός με τον οποίο η βιταμίνη Κ διατηρεί τη λειτουργία των βήτα κυττάρων, ήταν απαραίτητο να προσδιοριστεί ποια πρωτεΐνη στόχευε η γάμμα-καρβοξυλίωση σε αυτά τα κύτταρα. Καταφέραμε να αναγνωρίσουμε μια νέα γ-καρβοξυλιωμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται ERGP», πρόσθεσε η Julie Lacombe, η οποία διεξήγαγε την εργασία στο εργαστήριο του Ferron.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτή η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στα βήτα κύτταρα προκειμένου να αποτραπεί η διαταραχή της έκκρισης ινσουλίνης. Τέλος, δείξαμε ότι η βιταμίνη Κ μέσω γάμμα-καρβοξυλίωσης είναι απαραίτητη για την ERGP προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο της».

pronews.gr

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια που εντοπίζεται μια νέα εξαρτώμενη από τη βιταμίνη Κ πρωτεΐνη, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο έρευνας σε αυτόν τον τομέα.