Μπορέλ για Αφγανιστάν: Πρόκειται για εφιάλτη, μια καταστροφή για τις δυτικές αξίες και την αξιοπιστία μας!
2 years, 8 months ago
6

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μίλησε με δραματικό τόνο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Πρόκειται για έναν εφιάλτη. Για μια καταστροφή. Μια καταστροφή για το Αφγανιστάν και τις δυτικές αξίες και την αξιοπιστία μας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση στο Αφγανιστάν ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας με δραματικό τόνο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε το Αφγανιστάν να γίνει μια χώρα που θα σέβεται το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των γυναικών και των μειονοτήτων, ωστόσο αν και υπήρξε κάποια επιτυχία στο πρώτο σκέλος, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στο δεύτερο σκέλος της αποστολής.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξόδευαν 300 εκατ. δολάρια την ημέρα για το Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια ωστόσο οι εξελίξεις και η ταχεία επικράτηση των Ταλιμπάν εξέπληξαν τους πάντες. «Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ως προς το πώς θα είναι ο μελλοντικός σχηματισμός εξουσίας στο Αφγανιστάν, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Μίλησα με τον κ. Μπλίνκεν (σ.σ τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) για αυτό το ζήτημα, για το κατά πόσον οι Ταλιμπάν είναι πρόθυμοι να σχηματίσουν ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενσωματώνοντας μερικούς από τους πολιτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τους Κινέζους και τους Ρώσους να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης».

Ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ακόμα και στις προσπάθειες που καταβάλει η ΕΕ και τα κράτη – μέλη για να απομακρύνει από το Αφγανιστάν μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής και Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την ΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι ήδη 106 Ευρωπαίοι πολίτες, εργαζόμενοι της ΕΕ, έχουν μεταφερθεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στην Μαδρίτη, ενώ 400 Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ βρίσκονται ήδη, μαζί με τις οικογένειές τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωστόσο 300 άλλοι Αφγανοί πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπο να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Είναι ηθικό μας καθήκον να τους προστατεύσουμε και να τους βοηθήσουμε να σωθούν. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Αφγανιστάν ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη χώρα μας. Υπάρχουν ακόμη 300 Αφγανοί πολίτες που εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με τις αντιπροσωπείες μας. Αυτοί οι άνθρωποι προωθούν και υπερασπίζονται πιστά τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αριθμός των Αφγανών πολιτών που θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ώρα και να βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος ενδέχεται να αυξηθεί καθώς θα συμπεριληφθούν και όσοι εργάστηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο παρελθόν αλλά ακόμα και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες ακτιβίστριες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών που διακινδύνευσαν για να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. «Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες. Καθώς πρόκειται για μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, λέγοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ώστε οι ΗΠΑ να αναπτύξουν ειδικά συμμαχικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.