Οι Ερινύες του Ντόναλντ Τραμπ
3 years, 2 months ago
6

Με φόντο σωρεία σκανδάλων και ερευνών γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ, στο επίκεντρο επανέρχονται τώρα και οι μηνύσεις για δυσφήμηση που έχουν καταθέσει σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ δυο γυναίκες. Στο παρελθόν, αμφότερες τον είχαν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση

Η δεύτερη αθώωσή του από τη Γερουσία ήταν αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη. Όμως σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ εκκρεμούν δεκάδες δικαστικές έρευνες και μηνύσεις, σε ένα ευρύ πλέγμα υποθέσεων, ποινικών και αστικών.

Για τον πολίτη, πλέον, Ντόναλντ Τραμπ ο κίνδυνος δείχνει να μεταφέρεται τώρα στα αμερικανικά δικαστήρια. Ήδη, με την τελευταία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου – που απέρριψε αίτημά του για μη δημοσιοποίηση των φορολογικών του αρχείων – ανοίγει ο δρόμος στις έρευνες της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, με επίκεντρο τον επιχειρηματικό του όμιλο, Trump Organization.

Πιο γρήγορη πιθανολογείται, πάντως, ότι θα μπορούσε να είναι η δικαστική οδός για δύο μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος του, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Ενάγουσες είναι δύο γυναίκες, που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση.

Η συγγραφέας-δημοσιογράφος και ο λεκές στο φόρεμα

Συγγραφέας και δημοσιογράφος, η Ε. Τζιν Κάρολ μήνυσε τον Τραμπ για δυσφήμιση το 2019, όταν αυτός χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς της, σε άρθρο της στο New York Magazine, ότι την είχε βιάσει στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μέσα σε δοκιμαστήριο εμπορικού κέντρου, στο Μανχάταν.

Ο ίδιος, πρόεδρος τότε ακόμη ων, είχε καθυστερήσει την εκδίκαση της υπόθεσης. Είχε μάλιστα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης να τον εκπροσωπήσει.

Προ ημερών, δικαστής απέρριψε αίτημα του Τραμπ να μπει στο αρχείο η υπόθεση. Τώρα, η Κάρολ ζητά δείγμα DNA του μεγιστάνα-πρώην προέδρου για να αποδείξει ότι το γενετικό υλικό του είναι ίδιο με εκείνο που λέρωσε σχεδόν προ 30ετίας το φόρεμα της, την ημέρα του καταγγελλόμενου βιασμού της.

Μοιραία, πλην ατυχώς, πολλοί στις ΗΠΑ παραλληλίζουν την υπόθεση με το σκάνδαλο Λεβίνσκι.

Οι δικηγόροι της Κάρολ έχουν δώσει διορία στον Τραμπ να προσκομίσει δείγμα DNA έως τις 2 Μαρτίου.

Η πρώην παίκτρια ριάλιτι

Εστιάτορας στο επάγγελμα, πρώην παίκτρια στο ριάλιτι «The Apprentice» («Ο υποψήφιος»), που παρουσίαζε παλία ο Τραμπ, η Σάμερ Ζέρβος μήνυσε για δυσφήμιση τον πρώην πρόεδρο το 2017, την πρώτη χρονιά της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Αιτία ήταν και σε αυτήν την περίπτωση το γεγονός ότι ο ίδιος διέψευσε τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση -εν προκειμένω κατά συρροή, τη διετία 2007-2008.

Λίγο μετά την υποβολή της μήνυσης, η υπόθεση μπήκε στον «πάγο». Τώρα όμως που ο Τραμπ δεν είναι πια πρόεδρος, οι δικηγόροι της Σάμερ ανέλαβαν και πάλι δράση. Προ ημερών,  κατέθεσαν αίτημα σε ανώτερο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ζητώντας την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τραμπ ο… απτόητος

Φαινομενικά ή μη απτόητος, ο πρώην πρόεδρος έχει αλλού τώρα στραμμένη την προσοχή του.

Προετοιμάζεται πυρετωδώς για την – πρώτη, μετά την αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο και τη δεύτερη δίκη του στη Γερουσία – ομιλία του, αυτήν την Κυριακή, στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Θα μιλήσει στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC για τις «καταστροφικές πολιτικές» του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιτεν, καθώς και για «το μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του συντηρητικού κινήματος» εν γένει, ανέφεραν συνεργάτες του.

Οι φήμες και πάλι οργιάζουν γι’ αυτό που όλοι θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο, ακόμη και πριν από την προαναγγελθείσα αθώωσή του από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία. Ότι θα αφήσει, δηλαδή, ορθάνοιχτη την προοπτική διεκδίκησης εκ νέου της αμερικανικής προεδρίας, στις εκλογές του 2024. Με τους Ρεπουμπλικανούς ή και χωρίς, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο…

Προς το παρόν – και παρά το πολιτικά βεβαρημένο πρόσφατο παρελθόν του- οι δημοσκοπήσεις είναι γι’ αυτόν ευνοϊκές.

Έρευνα του πανεπιστημίου Σάφολκ για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today κατέδειξε ότι το 46% των ψηφοφόρων του Τραμπ θα γυρίσει την πλάτη στους Ρεπουμπλικανικούς, σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος αποφασίσει να δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Έτερη δημοσκόπηση των Economist/YouGov δείχνει ότι μόλις το 23% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών θα ψηφίσει κάποιο κομματικό υποψήφιο για την προεδρία, που κράτησε επικριτική στάση απέναντι στον Τραμπ. Το 61% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «δαγκωτό» οποιοδήποτε κομματικό υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο, εφόσον όμως τον στηρίξει δημόσια ο πρώην πρόεδρος.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ αυτών, εν τω μεταξύ, ακόμη πιστεύουν ακόμη ότι ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη πρόεδρος με καλπονοθεία…

in.gr