ΗΠΑ: H selfie που τράβηξε πιλότος με το κινεζικό μπαλόνι
1 year, 2 months ago
6

Selfie που τράβηξε πιλότος κατασκοπευτικού αεροπλάνου U2 που πέταξε πάνω από το κινεζικό μπαλόνι που προκάλεσε φρενίτιδα στις ΗΠΑ ήρθε στη δημοσιότητα.

Τη φωτογραφία, όπως αναφέρει το CNN, φέρεται να έχει τραβήξει ο πιλότος του αεροσκάφους τη στιγμή που το μπαλόνι έμπαινε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ σε πολύ μεγάλο ύψος.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διακρίνεται η ασημί χρώματος σφαίρα του μπαλονιού κάτω από την οποία κρέμονταν πάνελ.

Παράλληλα στο μπαλόνι φαίνεται να αντικατοπτρίζεται η σκιά του αμερικανικού αεροσκάφους.

 

 

 

 

Το μπαλόνι εντοπίστηκε πάνω από τη Μοντάνα και τέθηκε υπό παρακολούθηση καθώς ταξίδευε πάνω από τις ΗΠΑ προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο.

Το κινέζικο μπαλόνι βρέθηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό οπότε και κρίθηκε ότι είναι ασφαλές να καταρριφθεί, ένα μαχητικό F-22 Raptor που είχε απογειωθεί από τη βάση του Λάνγκλεϊ στη Βιρτζίνια το εξουδετέρωσε με έναν πύραυλο.

Το Πεκίνο διαβεβαίωσε  ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε «ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς» και ότι εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι οι μυστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να διερευνούν τα περιστατικά για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα τρία αγνώστου ταυτότητας αντικείμενα που καταρρίφθηκαν: ένα πάνω από την Αλάσκα, ένα πάνω από τον Καναδά και ένα τρίτο που κατέληξε στα νερά της λίμνης Χιούρον.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς ήταν αυτά τα τρία αντικείμενα, αλλά επί του παρόντος τίποτα δεν υποδηλώνει ότι σχετίζονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών ή ότι ήταν μέσα παρακολούθησης οποιασδήποτε άλλης χώρας», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι ενδεχομένως εντοπίστηκαν χάρη στην αυξημένη επαγρύπνηση των συστημάτων ραντάρ, στον απόηχο του επεισοδίου με το κινεζικό μπαλόνι. Συμπλήρωσε ότι επανεξετάζονται οι παράμετροι για το πότε θα εκτοξεύονται πύραυλοι για την κατάρριψη ιπτάμενων αντικειμένων.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ως επικρατέστερο σενάριο τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα να ήταν «μπαλόνια που σχετίζονταν με ιδιωτικές εταιρίες, ψυχαγωγικά ή ερευνητικά ιδρύματα», είπε ο Μπάιντεν.