ΗΠΑ: Στους δέκα πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο από το FBI η «κρυπτοβασίλισσα» Ρούγια Ιγκνάντοβα
1 month, 10 days ago
6

Η Ιγκνάτοβα που βρίσκεται στην λίστα με τους 10 πιο καταζητούμενα πρόσωπα παγκοσμίως του FBI  «έγινε καπνός» το 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα – Όταν εξαφανίστηκε, είχε στο πορτοφόλι της τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια

Στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο μπήκε η «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων», Ρούγια Ιγκνάτοβα. Οι αμερικανικές αρχές την έχουν επικηρύξει έναντι 100.000 δολαρίων.

Η Ρούγια Ιγκνάτοβα «έγινε καπνός» στις 25 Οκτωβρίου του 2017, όταν επιβιβάστηκε σε πτήση στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα. Όπως αναφέρει το BBC, οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η μελαχρινή κρυπτοβασίλισσα από τη Βουλγαρία – γύρω στα 40 – που κατηγορείται για την εμπλοκή της σε μία τεράστια απάτη με κρυπτονομίσματα, μπορεί να άλλαξε την εξωτερική της εμφάνιση από τότε που αγνοείται.

Οι αμερικανικές αρχές την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε ένα σχέδιο για να εξαπατήσει θύματα, αποσπώντας τους περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Θεωρείται ο «εγκέφαλος» του «OneCoin», που όταν το δημιούργησε το 2014, διατυμπάνιζε ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο βάζοντας στο περιθώριο το Bitcoin.

Άρχισε να κερδίζει την εμπιστοσύνη χιλιάδων επενδυτών, μέσω της πρακτικής του «δικτυακού μάρκετινγκ» ως εξής: έλεγε στους στους αγοραστές ότι θα λάβουν προμήθεια εάν πουλούσαν το νόμισμα σε περισσότερα άτομα. Πολλοί άνθρωποι έπεσαν στην παγίδα της για γρήγορο κέρδος. Κατάφεραν να πείσουν συγγενείς και φίλους να επενδύσουν στις αποταμιεύσεις που είχαν, να πάρουν δάνεια ή να πουλήσουν ακίνητα, για να αποκτήσουν «OneCoin».

Ωστόσο, οι πράκτορες του FBI υποστηρίζουν ότι ήταν άχρηστο και ποτέ δεν προστατεύτηκε από την τεχνολογία ασφάλειας «blockchain» που χρησιμοποιούν τα άλλα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, το κρυπτονόμισμα της Ρούγια Ιγκνάτοβα ήταν μία χρηματική απάτη που στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.

«Έστησε τέλεια το σχέδιό της», όπως αναφέρει ο Ντέιμιαν Ουίλιαμς, ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Κλείσιμο

Το FBI εντάσσει τους φυγάδες στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους όταν θεωρεί ότι οι πολίτες μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.

Χτες, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή ύψους 100.000 δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία οδηγούσε στη σύλληψη της Ιγκνάτοβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγάρα είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών πιστεύουν ότι η Βουλγάρα «κρυπτοβασίλισσα» συνοδεύεται πάντα από ένοπλους φρουρούς ή συνεργάτες.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμι Μπάρτλετ, που με την έρευνά του στο podcast του BBC, έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε το OneCoin στα θύματά της, είπε ότι η ανακοίνωση του FBI αυξάνει τις πιθανότητες να συλληφθεί. «Ίσως αυτή είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη στη υπόθεση από τότε που εξαφανίστηκε η Ιγκνάτοβα τον Οκτώβριο του 2017», τόνισε.

Ο Μπάρτλετ, ο οποίος ερευνούσε την υπόθεση εδώ και χρόνια, θεωρεί ότι, ένας από τους λόγους που ήταν τόσο δύσκολο να εντοπιστεί η Ιγκνάτοβα, είναι ότι έγινε καπνός έχοντας στο πορτοφόλι της τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την έρευνά του, πιστεύει ότι η Ιγκνάτοβα διαθέτει επίσης υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα και έχει αλλάξει την εμφάνισή της», αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι ζωντανή.