Κέβιν Σπέισι: Η αποκαθήλωση και η επιστροφή
2 years, 10 months ago
6

Τέσσερα χρόνια μετά το κύμα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης που ξέσπασε εναντίον του Κέβιν Σπέισι, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός επιστρέφει πίσω στα κινηματογραφικά στούντιο.

Με τις πόρτες του Χόλιγουντ να παραμένουν κλειστές, ο Κέβιν Σπέισι έκανε στροφή στο ευρωπαϊκό σινεμά και θα αποτελεί μέρος του cast της ιταλικής ταινίας L’uomo che disegnò Dio. Αν και ο ηθοποιός θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Φράνκο Νέρο, η είδηση της επιστροφής του ήταν αρκετή για να επαναφέρει στη μνήμη της κοινής γνώμης το σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων που κλόνισε το χώρο του κινηματογράφου.

Ο ρόλος που θα ενσαρκώσει ο Σπέισι αφορά ένα ντετέκτιβ που ερευνά έναν ψευδώς κατηγορούμενο παιδόφιλο. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για ειρωνεία της μοίρας, καθώς ο ηθοποιός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια για σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε άτομα που είτε ήταν ανήλικα είτε διένυαν τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Η πρώτη καταγγελία εναντίον του Σπέισι είδε το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2017. Το κίνημα #MeToo είχε ήδη ξεσπάσει στην Αμερική με αφορμή τον Χάρβει Γουάινστιν, με τα θύματα να σπάνε μετά από χρόνια τη σιωπή τους και μέσα σε λίγες ημέρες ένα τσουνάμι καταγγελιών παρέσυρε στη δίνη του κινήματος κι άλλα ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ.

Η σειρά του Κέβιν Σπέισι δεν άργησε να έρθει

Σε συνέντευξή του στο Buzzfeed News, ο ηθοποιός Άντονι Ραπ ισχυρίστηκε ότι όταν εκείνος ήταν 14 ετών δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από τον τότε 26χρονο Σπέισι. Ο Σπέισι έσπευσε να απολογηθεί με μία ανάρτηση στο Twitter, αναφέροντας πως δεν θυμόταν το περιστατικό και ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «μεθυσμένη συμπεριφορά».

Στη συνέχεια ο ηθοποιός αποφάσισε να κάνει come out ως γκέι μέσω των social media, προκαλώντας την οργή της κοινής γνώμης. Οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι το coming out του ηθοποιού δεν ήταν παρά μόνο μία κίνηση αποπροσανατολισμού και χαρακτήρισαν φτηνή τη δικαιολογία του αλκοόλ.

Ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες μετά τη συνέντευξη του Ραπ και η πτώση του Σπέισι ήταν προδιαγεγραμμένη. Το Netflix αποφάσισε να διακόψει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ηθοποιό, παγώνοντας αρχικά την παραγωγή της έκτης σεζόν του House of Cards μέχρι να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα «εξαφανιζόταν» ο ρόλος του Frank Underwood.

Η απομάκρυνσή του από τη σειρά δεν ήταν το μόνο πλήγμα στην καλλιτεχνική του πορεία. Οι σκηνές που είχε γυρίσει για την ταινία All the money in the world κόπηκαν και γυρίστηκαν εκ νέου με αντικαταστάτη τον Κρίστοφερ Πλάμμερ.

Τίποτα δεν θα ήταν ξανά το ίδιο για τον Κέβιν Σπέισι, με τους πάντες να του γυρνούν την πλάτη και τον ίδιο να ωθείται στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιθώριο.

Ορισμένες από τις καταγγελίες που τον βάραιναν παραγράφηκαν και μπήκαν στο αρχείο, ενώ άλλες έληξαν υπέρ του Σπέισι λόγω έλλειψης στοιχείων. Προς το παρόν εκκρεμεί η μήνυση που υπέβαλαν ο Άντονι Ραπ και ένας ανώνυμος άνδρας τον Ιούνιο του 2020, κατηγορώντας τον ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση σε βάρος ενός εφήβου στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Τα τελευταία χρόνια ο Σπέισι απομονώθηκε στη σιωπή και όλα έδειχναν πως το σκάνδαλο καταλάγιασε, μέχρι που το casting του στην ταινία του Νέρο τάραξε και πάλι τα νερά.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ηθοποιός επρόκειτο να συμμετάσχει στην ταινία του Νέρο, με τον οποίο είναι παντρεμένη από το 2006, όμως η ίδια τελικά αποφάσισε να απομακρυνθεί από το πρότζεκτ με μία λιτή ανακοίνωση.

«Το όνομα της Βανέσα Ρεντγκρέιβ συμπεριλαμβάνεται σε πρόσφατα άρθρα σχετικά με το casting του επερχόμενου φιλμ L’uomo Che Disegno Dio. Ενώ υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα να συμμετάσχει στο καστ, δεν θα εμφανιστεί στην ταινία», αναφέρουν σε δήλωση οι εκπρόσωποι της 84χρονης ηθοποιού.

Από την άλλη ο σύζυγός της φάνηκε χαρούμενος για τη συνεργασία που ετοιμάζεται με τον Κέβιν Σπέισι. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Κέβιν συμφώνησε να συμμετάσχει στην ταινία μου. Τον θεωρώ σπουδαίο ηθοποιό και ανυπομονώ να ξεκινήσω την ταινία», δήλωσε ο Νέρο στο ABC News.

in.gr