Ουκρανία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα – «Οι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα τους»
7 months, 7 days ago
6

Η Anya και η οικογένειά της είναι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Θέλουμε μόνο να γυρίσουμε σπίτι, στις ουκρανικές πόλεις που ζούσαμε. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε» λέει στον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

  • Ζελένσκι: Παραδέχεται ότι είναι «πολύ δύσκολη» η κατάσταση στο πεδίο των μαχών του Λουγκάνσκ

Τον Μάρτιο του 2022, μόλις ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε να πολιορκεί ουκρανικές πόλεις, αποχαιρέτισαν την Volnovakha, που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της χώρας.

Για λίγο καιρό ζούσε στο υπόγειο με τον άντρα της, τον γιο της, τους γονείς και τα πεθερικά της για να αποφύγουν τους ισχυρούς βομβαρδισμούς.

«Ελπίζαμε ότι όλα αυτά θα τελείωναν αλλά μετά καταλάβαμε ότι έπρεπε να μετακομίσουμε αλλού επειδή δεν μπορούσαμε να μείνουμε εκεί. Είχε γίνει πολύ επικίνδυνο. Όταν οι άντρες έβγαιναν στον δρόμο, έβλεπαν ότι οι εκρήξεις ήταν πολύ ισχυρές, μας είπαν ότι η πόλη είχε αρχίσει να καίγεται, σπίτια κατέρρεαν» αποκαλύπτει η Anya.

«Το μόνο πράγμα που θέλαμε ήταν να πάμε σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος, κάπου που να είναι ζεστά, καθώς το υπόγειο ήταν υγρό, κρύο και άβολο. Τα υπόγεια δεν προορίζονται για να ζεις, πόσο μάλλον αν είσαι με παιδιά».

  • Ο πόλεμος συσπειρώνει τους πολίτες στην ΕΕ – Ανήσυχοι οι Έλληνες για τις συνέπειες

Χάρη στην καλοσύνη των τοπικών κοινοτήτων η Anya και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι ζουν τώρα με ασφάλεια στην περιοχή Dnipro και Zaporizhzhia.

Φιλοξενούνται σε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, αθλητικά συγκροτήματα, γραφεία, διοικητικά κτίρια και ξενοδοχεία.

«Χάνουν την ελπίδα τους»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα και φροντίδα ψυχικής υγείας σε περισσότερα από 70 καταφύγια.

«Τους βοηθάμε να ανακτήσουν μια αίσθηση ελέγχου σε μια κατάσταση που είναι δύσκολη και ανεξέλεγκτη» αναφέρει από πλευράς της η Lina Villa, υπεύθυνη ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Με τον καιρό αρχίζουν να χάνουν την ελπίδα τους. Στην αρχή σχεδίαζαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά βλέπουν ότι αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο».

Δείτε τα συγκλονιστικό βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
02:21

O Δρ Sasha Shalokov εργάζεται από το 2017 με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Έφυγε από το σπίτι τους στη Μαριούπολη τον Φεβρουάριο. Αφού βεβαιώθηκε ότι η οικογένειά του είναι ασφαλής επέστρεψε στην ανατολική Ουκρανία.

Συνεχίζει να βοηθά ανθρώπους όπως ο ίδιος που έχουν βρει καταφύγιο στις περιοχές Dnipro και Zaporizhzhia.

in.gr