Πολ Άλεν: Η συλλογή έργων τέχνης του ξεπέρασε το $1,5 δισ. σε δημοπρασία – Ποιος πίνακας έκανε ρεκόρ πώλησης
1 year, 5 months ago
6

Νέο ρεκόρ πώλησης σε δημοπρασία κατέγραψε ένας πίνακας του Λούσιαν Φρόιντ. Το είχε ξανακάνει το 1998 όταν πίνακάς του πουλήθηκε έναντι 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας με τίτλο «Large Interior W11», τον οποίο ζωγράφισε ο Φρόιντ μεταξύ 1981-1983, είχε εκτίμηση προπώλησης 75 εκατομμύρια δολάρια  και κατέληξε να πουληθεί από τον οίκο Christie’s το βράδυ της Τετάρτης για 86,3 εκατομμύρια δολάρια.

 

Το έργο είναι μέρος δημοπρασίας των έργων τέχνης του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Η συλλογή έργων τέχνης του Άλεν ξεπέρασε το 1,5 δισ. δολάρια σε δημοπρασία. Με 60 παρτίδες σε συνολική πώληση, είναι πλέον επίσημα η πιο πολύτιμη πώληση που έχει γίνει ποτέ από έναν ιδιοκτήτη.

 

Ο Πολ Άλεν, ένας θρύλος στον κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας και των υπολογιστών, συνιδρυτής της Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο συνδέθηκαν με το ίδιο όραμα από τα γυμνασιακά τους χρόνια, ήταν ένας ιδιοφυής και πραγματικά πολυτάλαντος άνθρωπος, ο οποίος όμως, υπήρξε θρύλος και για τον κόσμο της τέχνης.

Ένα μέρος της περιουσίας του άλλωστε ήταν τέχνη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι σε μια δημοπρασία στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s (και μία δεύτερη σε μελλοντικό χρόνο) τα έργα τέχνης, που προσφέρθηκαν από τη συλλογή του εκτιμήθηκαν στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται άλλωστε για έργα που παρακολουθούν 500 χρόνια ιστορίας στην τέχνη.

Αξιοποιώντας την δική του προοπτική για το μέλλον, ο Πολ Άλεν δημιούργησε μια συλλογή τέχνης απαράμιλλης τελειότητας. Αποτελούμενη από διάσημους μεγάλους δασκάλους και τους πρωτοποριακούς ιμπρεσιονιστές ως τους ηγέτες της μεταπολεμικής αφαίρεσης και τους πρωτοπόρους στη σύγχρονη τέχνη, η συλλογή του χαρτογραφεί το επαναστατικό πνεύμα εξαιρετικών καλλιτεχνών σε 500 χρόνια.

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του συλλέκτη, η αδερφή του Τζόντι Άλεν, που είναι εκτελεστής της διαθήκης του τα παραχωρεί προς πώληση, και ακολουθώντας την εντολή του θα προσφέρει όλα τα έσοδα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, που εκείνος υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο πίνακας του Φρόιντ, ο οποίος είχε προβλεφθεί πριν από την πώληση να ξεπεράσει κατά πολύ την εκτίμησή του, είναι ένα από τα αστέρια της πώλησης. Το σύνολο του ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας του καλλιτέχνη, το οποίο σημειώθηκε το 2015, όταν ένα μεγάλο γυμνό πουλήθηκε για 56,2 εκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι πίνακες που σημείωσαν ρεκόρ πώλησης περιλαμβάνουν έναν Seurat (149 εκατ. δολάρια), έναν Gauguin (106 εκατ. δολάρια), έναν Cezanne (138 εκατ. δολάρια), έναν Klimt (105 εκατ. δολάρια) και έναν van Gogh (117 εκατ. δολάρια). Συμπεριλαμβανομένων των πριμ των αγοραστών, η πώληση ανήλθε σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την παρτίδα 32, Femme de Venise III του Ελβετού γλύπτη Alberto Giacometti.

 

newmoney.gr