Pussy Riot: Πώς «δραπέτευσε» από τη Ρωσία η ηγέτης τους – Η μεταμφίεση και ο φίλος που τη βοήθησε
1 year, 11 months ago
6

Η Μαρία Αλιόχινα κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία, ξεφεύγοντας από την Αστυνομία.

Μια απίστευτη αποκάλυψη έκανε η Μαρία Αλιόχινα, η ηγέτης των Pussy Riot στη Ρωσία που κατάφερε να διαφύγει από τη χώρα.

Σε συνέντευξή της στους New York Times, δήλωσε ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία αφού μεταμφιέστηκε σε κούριερ διανομής τροφίμων για να ξεφύγει από την Αστυνομία και ενώθηκε με χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή φωτογραφίας: Misha Friedman / The New York Times

Είχε καταδικαστεί

Η Μαρία Αλιόχινα, μακροχρόνια επικρίτρια του Ρώσου προέδρου, καταδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ένα χρόνο περιορισμένης μετακίνησης ενώ διαδήλωνε υπέρ του φυλακισμένου αντιπάλου του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. Τον Απρίλιο, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη μετατροπή της ποινής της σε πραγματική φυλάκιση.

Σε συνέντευξή της, η Αλιόχινα, 33 ετών, περιέγραψε πώς κατάφερε να αποφύγει την Αστυνομία της Μόσχας που παρακολουθούσε τις κινήσεις της, μεταμφιεζόμενη σε κούριερ διανομής τροφίμων και αφήνοντας πίσω το κινητό της τηλέφωνο, ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί.

Η Αλιόχινα αποκάλυψε ότι ένας φίλος την οδήγησε στα σύνορα με τη Λευκορωσία και μια εβδομάδα αργότερα κατάφερε να περάσει στη Λιθουανία, με τη βοήθεια ενός Ισλανδού καλλιτέχνη που εξασφάλισε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα από μια ευρωπαϊκή χώρα.

Η ηγέτης των Pussy Riot παρομοίασε την εμπειρία της με «κατασκοπευτικό μυθιστόρημα», λέγοντας: «Ήμουν ευτυχής που τα κατάφερα, γιατί ήταν μια απρόβλεπτη και μεγάλη «χυλόπιτα» προς τις ρωσικές αρχές».

Η σύντροφός της και συνάδελφός της, μέλος των Pussy Riot, Λιούσια Στέιν, μοιράστηκε μια φωτογραφία της Αλιόχινα, ντυμένη με την πράσινη στολή του Delivery Club και φορώντας ένα σακίδιο διανομής τροφίμων.

Η Στέιν έγραψε στο Twitter ότι η Αλιόχινα «δεν έφυγε από τη Ρωσία, έχει βγει σε περιοδεία» για να συγκεντρώσει χρήματα για την Ουκρανία, ξεκινώντας με μια συναυλία στο Βερολίνο στις 12 Μαΐου.

in.gr