Τεθωρακισμένα του ρωσικού στρατού στους δρόμους της Μόσχας – Κατηγορείται για στασιασμό ο Γ.Πριγκόζιν: «Να τον παραδώσει η Wagner» Αντιμέτωπος με 12-20 χρόνια φυλάκισης
10 months, 4 days ago
6

Άγνωστη παραμένει η κατάσταση στην Μόσχα μετά τις δηλώσεις του Γ.Πριγκόζιν κατά του ρωσικού ΥΠΑΜ και την έρευνα της FSB που ξεκίνησε κατά του ιδιοκτήτη της Wagner και την απαγγελία κατηγοριών για στασιαμό που εξέδωσαν οι ρωσικές αρχές, καθώς αρκετά τεθωρακισμένα έχουν βγει στην ρωσική πρωτεύουσα ως αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι αρχές πλέον είναι αντιμέτωπος με 12-20 χρόνια φυλάκισης. H FSB είπε στους μισθοφόρους της Wagner να μην υπακούν στον Πριγκόζιν και να τον συλλάβουν.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν φαίνεται πως έχει βαλθεί να τραβήξει στα άκρα την κατάσταση καλώντας σε στάση κατά του ρωσικού στρατού με αφορμή πυραυλική επίθεση σε στρατόπεδο της Wagner στα μετόπισθεν για την οποία κατηγορεί τον Σεργκέι Σόιγκου.

Οι Ρώσοι στρατηγοί κατηγόρησαν αργά την Παρασκευή τον Πριγκόζιν, ότι προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, ενώ οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κάλεσαν τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ να συλλάβουν τον επικεφαλής της, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο» διατάσσοντας τους άνδρες του να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής διοίκησης.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος δείχνει να στασίασε εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, διατράνωσε σήμερα πως θα φθάσει «μέχρι τέλους» και ότι θα «καταστρέψει όποιον μπει στον δρόμο του», ανακοινώνοντας πως οι άνδρες του πέρασαν από το έδαφος της Ουκρανίας σε αυτό της Ρωσίας.

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, αφού έκανε γνωστό πως οι μισθοφόροι του «πέρασαν τα σύνορα» του ρωσικού κράτους από την Ουκρανία όπου είχαν αναπτυχθεί.

Ο επικεφαλής της Wagner λέει πως έχει υπό τις διαταγές του 25.000 μαχητές. Ο Πριγκόζιν δεν παρουσίασε κάποια απόδειξη για τις δηλώσεις του και το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν είναι ακριβείς.

Είπε πως «μπήκαν στο Ροστόφ», πόλη της νότιας Ρωσίας, και ότι δεν άνοιξαν πυρ εναντίον αποσπάσματος που αναπτύχθηκε για να τους εμποδίσει.

Οι μισθοφόροι «δεν θα δώσουν μάχη παρά μόνο με επαγγελματίες», είπε προσθέτοντας πως δεν θέλει να σκοτώσει «παιδιά». Πρόσθεσε ωστόσο «θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας».

 

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα μετά το κάλεσμα του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner στους άνδρες του να στασιάσουν εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη», όπως επίσης «τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε το TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο των ρωσικών δυνάμεων επιβολής της τάξης που δεν κατονόμασε.

 

 

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα. Η κρατική τηλεόραση, που μετέδωσε έκτακτο δελτίο ειδήσεων, δεν αναφέρθηκε σε αυτά.

Πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης εικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στις τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

 

 

Η κρατική τηλεόραση στο έκτακτο δελτίο της περιορίστηκε να μεταδώσει τις ανακοινώσεις των αρχών με τις οποίες καταδίκασαν τις δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, που νωρίτερα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε επίθεση εναντίον βάσεων των ανδρών του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί».

Η βασική παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης της Ρωσίας Γεκατερίνα Αντρέεβα χαρακτήρισε «σκηνοθετημένο» βίντεο που δείχνει τις συνέπειες βομβαρδισμού σε βάση της Wagner και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κάλεσαν χθες Παρασκευή τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner να συλλάβουν τον επικεφαλής της, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο» διατάσσοντας τους άνδρες του να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής διοίκησης.

Πριγκόζιν: Μαχητές της Wagner κατέρριψαν στρατιωτικό ελικόπτερο της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, ο οποίος χθες Παρασκευή στασίασε εναντίον του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Wagner», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν ο ισχυρισμός αυτός αληθεύει.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Πριγκόζιν υποστήριξε σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Wagner παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

«Οι κατηγορίες που διασπείρονται εξ ονόματος του Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν έχουν καμιά βάση. Σε σχέση με αυτές, η FSB άρχισε να διενεργεί έρευνα για διέγερση ένοπλης εξέγερσης», ανέφερε η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ενήμερος για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον Πριγκόζιν. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο επικεφαλής της Wagner δήλωσε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις των μαχητών της εταιρίας του. «Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του.

Διεμήνυσε πως θα «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, κατ’ αυτόν, από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως δεν τάσσεται υπέρ «στρατιωτικού πραξικοπήματος», αλλά θέλει «πορεία για τη δικαιοσύνη».

«Προβοκάτσια»

Οι κατηγορίες «για τα υποτιθέμενα ‘πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εναντίον βάσεων μετόπισθεν του παραστρατιωτικού ομίλου Wagner δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 

Ρώσος στρατηγός με επιρροή, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, κάλεσε τους μαχητές της Wagner να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Wagner (…) Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (…) Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

 

 

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε πως η «επιτροπή των διοικήσεων του ομίλου Wagner αποφάσισε» πως πρέπει να «σταματήσει» αυτούς που διοικούν τον ρωσικό στρατό, διαμηνύοντας πως δεν πρέπει να προβληθεί «αντίσταση» στους άνδρες του διότι «όποιον προσπαθήσει να μας σταματήσει θα τον θεωρήσουμε απειλή και θα τον σκοτώσουμε αμέσως», τονίζοντας πως θέλει να «σταματήσει» τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

 pronews.gr 

Είπε πως έχει στη διάθεσή του «25.000» μαχητές και κάλεσε τους Ρώσους να «ενωθούν» μαζί τους. «Είμαστε 25.000 και θα ξεκαθαρίσουμε γιατί επικρατεί χάος στη χώρα (…) Οι στρατηγικές εφεδρείες μας είναι όλος ο στρατός και όλη η χώρα», είπε ο επικεφαλής της Wagner, καλώντας να «τερματιστεί η αναρχία».