Τουρκία – Διώκουν άρρωστη 96χρονη για προσβολή κατά του Ερντογάν – Απειλείται με φυλάκιση
2 years, 5 months ago
6

Μέχρι που μπορεί να φτάσει η σκληρότητα ενός καθεστώτος, όπως αυτό που έχει στήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία; Μέχρι τη δίωξη 96χρονης άρρωστης γυναίκας, τουλάχιστον, σίγουρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ahvalnews.com, η εν λόγω ηλικιωμένη διώκεται, και μάλιστα απειλείται με φυλάκιση, για εξύβριση και προσβολή του τούρκου προέδρου. Πρόκειται για την Aliye Yabansu, η οποία ζει στη νοτιοανατολική επαρχία Urfa της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η 96χρονη -η οποία μιλά μόνο Κουρδικά- αφενός μίλησε για τον πρόεδρο χωρίς να ξέρει ότι την βιντεοσκοπούν και αφετέρου αντιμετωπίζει, σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις, ψυχολογικά προβλήματα.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Τοπικό δικαστήριο απεφάνθη, την περασμένη εβδομάδα, ότι η 96χρονη θα πρέπει να νοσηλευτεί σε ίδρυμα υγείας υψίστης ασφαλείας μέχρι «να πάψει να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία», χωρίς πάντως να γίνεται γνωστό πώς μπορεί να απειλήσει την τουρκική κοινωνία.

Σημειώνεται πως με την κατηγορία της «προσβολής κατά του προέδρου» έχουν κατηγορηθεί συνολικά 7.790 πολίτες και έχουν καταδικαστεί 3.325.

Τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει το νόμο για την προσβολή του προέδρου, βάσει του οποίου έχουν διωχθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αναφέρει είπε ότι η νομοθεσία Τουρκίας για την προσβολή του προέδρου πρέπει να αλλάξει και να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν ελευθερία έκφρασης χωρίς την παρέμβαση των αρχών.

 

in.gr