Παγώνη: Στα μέσα Σεπτεμβρίου «πετάμε» τις μάσκες και αισθανόμαστε ελεύθεροι
2 months, 27 days ago
6

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για τα συμπτώματα από τα εμβόλια

Αισιόδοξη και σίγουρη ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι Έλληνες δεν θα χρειάζεται να κυκλοφορούν με τις μάσκες τους, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

«Τελειώνουμε με τις μάσκες τον Σεπτέμβριο»

«Θεωρώ ότι προς τα μέσα Σεπτέμβρη θα είναι η ημερομηνία που θα πετάξουμε τις μάσκες. Είναι αυτό που λέμε πετάω τις μάσκες και αισθανόμαστε ελεύθεροι. Το πετάμε τις μάσκες είναι το βασικό γιατί μπορεί να μας έχει γίνει συνήθεια μέχρι τώρα αλλά οι μάσκες μπορεί να πεταχτούν περίπου όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

«Φέτος θα έχουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι»

Για τη θερινή περίοδο, η κ. Παγώνη είπε πως πιστεύει ότι «το καλοκαίρι θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα κάνουμε διακοπές, χωρίς βέβαια να πούμε ότι θα βγάζουμε τη μάσκα όλοι και ότι θα κυκλοφορούμε χωρίς προσοχή στις αποστάσεις».

Εξήγησε πως «όταν είπαμε ότι θα συζητηθεί και το θέμα όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί να μπορούν να είναι χωρίς μάσκα, δεν εννοούμε παντού. Εννοούμε, θα το συζητήσουμε, για χώρους εξωτερικούς και όχι π.χ. όταν βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο, όταν βρίσκονται σε ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί, τις μάσκες και εμβολιασμένος να είσαι δεν μπορείς να τις πετάξεις γιατί έχουμε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και ιδιαίτερα στην Αττική».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι πρώτο όπλο μας για την ανάσχεση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα λάβει τις ποσότητες των εμβολίων και στο τέλος Ιουνίου θα υπάρχει σχετική ανοσία.

Ποια είναι συμπτώματα των εμβολίων

Για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανέφερε ότι 85 – 90% των εμβολιασθέντων δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα και πρόσθεσε: «Κάποιοι αισθάνθηκαν έναν πονοκέφαλο τις πρώτες μέρες, περίπου δύο 24ωρα και ίσως κάποια δέκατα, γύρω στο 37,4 με 37,5».

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Παγώνη είπε πως «έκανε και πυρετούς γύρω στο 38 – 38,5 για μία, το πολύ δύο μέρες, δηλαδή δύο 24ωρα. Μετά οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από ελαχιστότατες περιπτώσεις που έφτασε (ο πυρετός) και τρεις μέρες, δεν είχαν κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από τις μυαλγίες και τον πυρετό των 38,5» βαθμών.

Διευκρίνισε ότι τα συμπτώματα από τα εμβόλια δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά οργανισμού.

Για το θέμα του πόνου από τα εμβόλια, «τοπικά, εκεί που έχει γίνει το εμβόλιο» ανέφερε πως μπορεί να κρατήσει και μία εβδομάδα, έως 10 μέρες, όμως είναι – όπως είπε – φυσιολογικό σύμπτωμα.

newsbreak.gr