ΣΥΡΙΖΑ: Προετοιμασία για σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού
3 years, 5 months ago
6

Η έκταση που έχει λάβει η πανδημία, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της στην οικονομία, μόνο περιθώρια εφησυχασμού δεν αφήνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό το βάρος των συνθηκών που διαμορφώνονται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό σε κατάσταση γενικού «συναγερμού», καθώς στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν, πλέον, σενάριο επιστημονικής φαντασίας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματος του να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Εκεί, δηλαδή, που οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Ακριβώς την ίδια γραμμή, φέρεται να μεταφέρει με τη σειρά του στα κομματικά στελέχη και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όλη αυτή η κινητοποίηση ερμηνεύεται από αρκετούς στην Κομουνδούρου ως μία πρόβα τζενεράλε, έτσι ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως στην πιθανότητα έκτακτης εκλογικής αναμέτρησης, οριοθετώντας την ακόμα και για την άνοιξη του 2021.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών εν μέσω πανδημίας, δεν είναι, άλλωστε, κάτι καινούργιο. Ήταν γνωστό στους συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού ότι την άνοιξη που μας πέρασε, αρκετοί συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη τον είχαν συμβουλεύσει να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή την πανδημία. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τότε να αγνοήσει αυτές τις εισηγήσεις και να πορευτεί με την ισχυρή, νωπή εντολή που είχε, στην Κουμουνδούρου είχαν χτυπήσει «καμπανάκια».

Σήμερα, ο ίδιος «συναγερμός» ακούγεται ξανά στην έδρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση, αλλά ερμηνεία των αντικειμενικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα εξαιτίας του κορονοϊού.

Από τη στιγμή που η πανδημία έχει χτυπήσει για τα καλά την Ελλάδα και η οικονομία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, οι λόγοι για πρόωρες είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί. Μάλιστα, στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οικονομία θα επιδεινωθεί, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωράει σε πραγματικά μέτρα στήριξη της, «κολλημένη» στις «νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές της εμμονές».

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν πέρασε απαρατήρητο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και που μπορεί να «μυρίζει» εκλογές, είναι το πακέτο διαφημιστικών μηνυμάτων που θα ενημερώσει τους ψηφοφόρους του εξωτερικού για το πως θα ψηφίσουν. «Από τη στιγμή που δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, για πιο λόγο θα προβληθούν αυτές οι διαφημίσεις;», αναρωτιούνται κορυφαία κομματικά στελέχη, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτά τα χρήματα να εντάσσονται σε ένα δεύτερο «κύμα» στήριξης των ΜΜΕ – αν όντως στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν υπάρχει το σενάριο των εκλογών.

Στη παρούσα χρονική συγκυρία, το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν είναι σε καμία περίπτωση το επιθυμητό για την Κουμουνδούρου. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα τους δεν φαίνεται να απειλεί την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, παρά την λογική κόπωση των πολιτών. Έτσι ερμηνεύεται από αρκετούς και η απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης – παρά το γεγονός ότι το κόμμα του έχει ζητήσει το «κεφάλι» σχεδόν του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.

Τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν τον απασχολεί μόνο το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να κόψουν την «όρεξη» σε διάφορους εξωθεσμικούς κύκλους -που εδρεύουν κυρίως στις Βρυξέλλες, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- και επιχειρούν να παρέμβουν μέσω διαρροών στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, προωθώντας τη λύση του «Μεγάλου Συνασπισμού». Τα σενάρια αυτά, όπως είναι απολύτως λογικό, έχουν φτάσει στα αυτιά των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τα απορρίπτουν ασυζητητί, όπως έκαναν σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους οι πρώην υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Παππάς.

 Newsbomb.gr.