«Μπλόκο» από Facebook και Twitter στις αναρτήσεις του Τραμπ περί νοθείας
3 years, 5 months ago
6

Στη λήψη και εφραμογή έκτακτων μέτρων έχουν προβεί οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter, ώστε να ελέγξουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας και σίγουρης δικής του νίκης στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναμένεται, ο Τραμπ θα έρθει για ακόμη μία φορά σε σκληρή κόντρα με τα κοινωνικά δίκτυα.

Στόχος, πάντως, των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να μην υπάρξει διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εξηγώντας τη λογική της συγκεκριμένης πολιτικής, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε συγκεκριμένα: «Από τη στιγμή που ο Τραμπ άρχισε να προβαίνει σε πρώιμες δηλώσεις περί νίκης του, αρχίσαμε να στέλνουμε ειδοποιήσεις σε Facebook και Instagram ότι η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και πως το αποτέλεσμα δεν έχει κριθεί».

Σε ανατήσεις του σε Twitter και Facebook o Τραμπ έγραψε συγκεκριμένα: «Είμαστε μεγάλοι, προσπαθούν όμως να μας κλέψουν την εκλογή. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε ψήφους με κλειστές κάλπες».

Σε άλλο σχόλιό του που προκάλεσε την κινητοποίηση των κοινωνικών δικτύων, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος σημείωσε το εξής: «Θα κάνω ανακοίνωση απόψε. Μεγάλη νίκη».

Το Facebook επεσήμανε το σχόλιο περί νοθείας, δημιουργώντας ένα ειδικό πλαίσιο με το οποίο απευθυνόταν στους χρήστες και στο οποίο αναγραφόταν το εξής μήνυμα: «δείτε τα τελευταία νέα για τις αμερικανικές εκλογές του 2020».

Σε ένα διάστημα περίπου 30 λεπτών μετά το συγκεκριμένο μήνυμα, εμφανίστηκε ένα ακόμη στο Facebook που έγραφε  πως τα τελικά αποτελέσματα ενδέχεται να είναι διαφορετικά από την καταμέτρηση αρχικών ψήφων.

Το Twitter, από την πλευρά του, έβαλε «φρένο» στην προώθηση της ανάρτησης Τραμπ, περί νοθείας, επισυνάπτοντας σε αυτό σημείωση που ανέφερε ότι το περιεχόμενο μπορεί να είναι παραπλανητικό.

«Διεκδικήσαμε τους Εκλέκτορες στην κοινοπολιτεία της Πενσυλβάνια (όπου δεν θα χρειαστούν νομικοί παρατηρητές), την πολιτεία της Τζόρτζια και στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, κάθε μία από τις οποίες δείχνουν μεγάλο προβάδισμα Τραμπ. Επιπλέον, διεκδικούμε την πολιτεία του Μίσιγκαν αν, στην πραγματικότητα, υπήρξε μεγάλος αριθμός κρυφά «πεταμένων» ψηφοδελτίων, όπως έχει ευρέως αναφερθεί!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγη ώρα μετά τη νέα τηλεοπτική εμφάνιση του αντιπάλου του.

Το μήνυμα Τραμπ χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από το twitter ως αμφισβητούμενο και παραπλανητικό, σημειώνοντας πως την ώρα της δημοσίευσής του, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αποτέλεσμα για τις παραπάνω πολιτείες.

protothema.gr