Δύο αστροναύτες των ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Γη με την κάψουλα SpaceX
3 years, 8 months ago
6

Ο Bob Behnken και ο Doug Hurley είναι οι πρώτοι αστροναύτες που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αεροσκάφος της SpaceX – Μια ιδιωτική εταιρία που έχει σύμβαση με την NASA.

Πρόκειται να επιστρέψουν στη Γη το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Οι πρώτοι αστροναύτες που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αμερικανικό αεροσκάφος σε σχεδόν 10 χρόνια , ο  Μπομπ Μπέχεν και ο Ντουγκ Χούρλι , ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το Σάββατο 1 Αυγούστου, παρά τον τυφώνα Isaias που απειλεί τη Φλόριντα. “Θα εισέλθουμε στη φάση της κaθόδου, αφού έχουμε αποσυμπιεστεί, ελπίζουμε αργότερα σήμερα” , δήλωσε ο αστροναύτης των ΗΠΑ Ντουγκ Χούρλι σε αποχαιρετιστήρια “τελετή” σε συναδέλφους από το ISS, μεταδίδοντας ζωντανά από τη NASA.

Ο Bob Behnken και ο Doug Hurley αναχώρησαν από το Cape Canaveral στις 30 Μαΐου στην κάψουλα SpaceX Crew Dragon και έχουν προγραμματιστεί να επιστρέψουν την Κυριακή το απόγευμα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Προς το παρόν, η προσγείωση είναι προγραμματισμένο για τις 19:34 (01:34 το βράδυ του Σαββάτου έως την Κυριακή, ώρα Ελλάδας) και την προσγείωση στις 14:42 (20:42 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή.

Η NASA παρακολουθεί τον τυφώνα Isaias στο δρόμο της προς τη Φλόριντα 

“Οι ομάδες εργάζονται πολύ σκληρά, ειδικά λόγω της πρόγνωσης του καιρού για τις μέρες που θα έρθουν στη Φλόριντα, εκτιμούμε τις προσπάθειές τους επειδή γνωρίζουμε ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες”, πρόσθεσε ο Doug Hurley, καθώς η NASA παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του τυφώνα Isaias, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει τη Φλόριντα το απόγευμα του Σαββάτου. Έτσι, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος θα λάβει απόφαση περίπου έξι ώρες πριν από την αποσύνδεση από τον διαστημικό σταθμό.

“Το δυσκολότερο ήταν να μας οδηγήσει σε τροχιά, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μας φέρεις σπίτι”, δήλωσε ο Bob Behnken το Σάββατο πρωί. «Αποχαιρετούμε τους δύο φίλους και συναδέλφους μας», είπε ο τελευταίος.

Ο Bob Behnken και ο Doug Hurley έγιναν οι πρώτοι αστροναύτες που μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από ιδιωτική εταιρεία, με σύμβαση με τη NASA. Η πτήση σηματοδότησε επίσης την πρώτη επανδρωμένη πτήση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2011, όταν τα διαστημικά λεωφορεία σταμάτησαν της πτήσεις. Οι Αμερικανοί από τότε ταξιδεύουν με ρωσικούς πύραυλους.