Το Isla Brown Corinthia αποτελεί το προϊόν της μεταμόρφωσης του ξενοδοχείου της δεκαετίας του ’70 “Χανικιάν”, στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Οι πρωταγωνιστές του σχεδιασμού του καινούργιου εγχειρήματος του ισραηλινού επιχειρηματία Leon Avigad είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic, που για το συγκεκριμένο έργο κέρδισαν το χρυσό βραβείο των πρόσφατων International Design Awards. To περασμένο καλοκαίρι άνοιξε το πρώτο 5άστερο της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων Brown Ηotels στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Το Isla Brown Corinthia, με 166 πολυτελή δωμάτια, πισίνες, εστιατόρια και spa, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο φιλοξενίας υψηλής αισθητικής με προσιτή πολυτέλεια.

Τα Διεθνή Βραβεία Σχεδιασμού (IDA) υπάρχουν για να αναγνωρίζουν, να γιορτάζουν και να προωθούν εξαιρετικούς οραματιστές του σχεδιασμού και να ανακαλύπτουν αναδυόμενα ταλέντα στην αρχιτεκτονική, το εσωτερικό, το σχεδιασμό προϊόντων, τον σχεδιασμό γραφικών και τη μόδα παγκοσμίως. Ο Ομιλος Farmani ίδρυσε τα IDA ως το αδελφάκι του σχεδιασμού των ετήσιων βραβείων φωτογραφίας Lucie Awards, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία φωτογραφίας παγκοσμίως. Φέτος οι Elastic architects κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο του διεθνούς διαγωνισμού International Design Awards. Μιλήσαμε με την συν-ιδρύτρια και επικεφαλής του γραφείου, Ρία Βογιατζή.

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

Η Ρία Βογιατζή

Τι έδωσε το έναυσμα για την ιδέα του σχεδιασμού του Isla Brown Corinthia;
Εμπνευσμένο από την τοποθεσία και την ίδια τη δομή, το Isla Brown Corinthia δημιουργήθηκε στο μυαλό και την καρδιά μας πολύ πριν αποτυπωθεί στο χαρτί. Την πρώτη φορά που πήγαμε στον χώρο για να δούμε το υπάρχον κτίριο μείναμε έκπληκτοι από αυτό. Hταν ένα αυτόνομο ορθογώνιο κτίριο, σε διαφορετική κλίμακα από το υπόλοιπο οικοδομικό περιβάλλον, παραθαλάσσιο στον Σαρωνικό κόλπο με άφθονη γη γύρω του. Από τη στιγμή που φτάσαμε στην ταράτσα μαγευτήκαμε από τη θέα που έκοβε την ανάσα. Aνεμπόδιστη, 180 μοίρες από ανατολικά προς δυτικά, ήταν άψογη. Εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε το όραμα του σχεδιασμού ενός ορόσημου, ενός γλυπτού έργου τέχνης σχεδιασμένου με τέτοιο τρόπο σαν να ανήκε πάντα εκεί. Είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε με τον εκπληκτικά ταλαντούχο, οραματιστή πίσω από τα Brown Hotels, Leon Avigad, ο οποίος ήταν εκείνος που καθοδηγούσε συνεχώς και έσπρωχνε τα όρια της δημιουργικότητας και του σχεδιασμού. Βλέποντας αυτή την ορθογώνια κατασκευή να στέκεται δίπλα στον όμορφο Σαρωνικό κόλπο, φιλοδοξούσε και παρακινούσε για ένα κτίριο με οργανικές μορφές και σχήματα. Ενα σχεδιαστικό ταξίδι, με καταιγισμό ιδεών και δημιουργικότητα που θα το θυμόμαστε για πάντα.

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης και η ιδέα του ξενοδοχείου;
Μας οδήγησε έντονα η τοπογραφία της τοποθεσίας του ξενοδοχείου. Με την πρόθεση η συνολική δομή και αισθητική του ξενοδοχείου να εμφανίζεται ως προέκταση του ίδιου του τοπίου, σχεδιάσαμε τον επαναπροσδιορισμό της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας, που ενσωματώνει βασικά φυσικά στοιχεία αρμονικά συγχωνευμένα με την ελληνική μυθολογία. Στεκόμενο στο βόρειο άκρο του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, δίπλα στο “Σουσάκι”, ένα ηφαίστειο χωρίς κρατήρες, σε αδράνεια. Ο μύθος λέει ότι κάτω από αυτό κατοικούσε ένας γίγαντας με το όνομα Τυφώνας, του οποίου οι ογκώδεις βραχίονες εκτείνονταν από την Ανατολή στη Δύση. Εμπνευσμένοι από αυτή τη μυθολογική προσωποποίηση μιας ηφαιστειακής έκρηξης, δημιουργήθηκαν στο μυαλό μας ατελείωτα σχεδιαστικά οράματα, που θα μιμούνταν την κίνηση και τη ρευστότητα της λάβας.

Αυτή η ιδέα θα μας έδινε το έναυσμα να μεταμορφώσουμε με κάποιον τρόπο το πρώην ορθογώνιο, επαναλαμβανόμενου σχήματος, μοντερνιστικό κτίριο και να του προσδώσουμε μια οργανική μορφή εμπνευσμένη από τους σχηματισμούς του τοπίου κάτω από το έντονο φυσικό φως. Με αυτόν τον τρόπο, οι ορθογώνιοι όγκοι του κτιρίου έγιναν στο μυαλό μας μια στοίβα από λευκά “βότσαλα”, που συσσωρεύονται στην ακτή από τον ίδιο τον γίγαντα. Το όραμά μας για διαδοχικές καμπύλες επιφάνειες στις προσόψεις του κτιρίου, θα έδινε μια δυναμική μορφή και ένα αποτέλεσμα γλυπτικής. Η πρόθεση να προκαλέσουμε μια αίσθηση κίνησης και ρευστότητας παράλληλη με αυτή της λάβας, ήταν καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκαν οι προσόψεις.

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, λόγω της επαναχρησιμοποίησης της υφιστάμενης δομής. Στόχος ήταν να δοθεί έμφαση στο κεντρικό κτίριο με τη χρήση νέων υλικών, που εντάσσονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της σύγχρονης μορφολογίας, χωρίς να υποβαθμιστεί η αρχιτεκτονική ποιότητα.

Ποιοι είναι οι κανόνες που κάνουν έναν “ναό” φιλοξενίας όπως είναι;
Σκεπτόμενοι αντισυμβατικά, αντί να σχεδιάζουμε με γνώμονα το χρώμα, τα υλικά ή απλώς πρακτικές φανταχτερές μορφές, στοχεύουμε μάλλον στο σχεδιασμό εμπειριών. Προβλέπουμε και δημιουργούμε συναισθήματα, από τη στιγμή που κάποιος φτάνει στο ξενοδοχείο μέχρι τη στιγμή που βγαίνει έξω, φτάνοντας σε έναν καταπράσινο παραδεισένιο κήπο με casual vibes και μια εκπληκτική θέα στη θάλασσα, που αποκαλύπτεται μέσα από τα οργανικά μονοπάτια που σχεδίασε ο Κάρολος Χανικιάν.

Σκοπός μας ήταν ο επισκέπτης να εισέλθει στη σκοτεινή λειτουργία της υποδοχής, ένα απροσδόκητο, καθηλωτικό συναίσθημα εισόδου σε μια σπηλιά, με τις οργανικές μορφές να κυριαρχούν και τα απλά χρώματα όπως το λευκό και το χρυσό. Πιο μέσα θα βρείτε τον χώρο του μπαρ, που έχει σχήμα λιωμένου χρυσού, χειροποίητο φυσητό γυαλί και μια οροφή κατασκευασμένη ως έργο τέχνης. Η θέα αποκαλύπτεται καθώς πλησιάζετε προς το φωτεινό, ηλιόλουστο εστιατόριο, δίνοντας μια αίσθηση inside-out, καθώς συνδέεται με τον ίδιο τον κήπο και τη θάλασσα. Το spa είναι ένας σχεδόν μυστικιστικός χώρος, με πλακάκια από καμένη λάβα και ξεδιπλώνονται μυστικά μονοπάτια προς το σαλόνι ευεξίας, αποπνέοντας μια αιθέρια ατμόσφαιρα και μια θεραπευτική αίσθηση αυτοφροντίδας και αυτοσυνειδησίας. Αυτό οδηγεί στο γυμναστήριο, που ατενίζει απευθείας το επίπεδο της θάλασσας και προσφέρει μια εκθαμβωτική θέα για να ατενίζει κανείς ενώ απολαμβάνει την προπόνηση.

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Οι χώροι είναι αναζωογονητικοί, φωτεινοί, ζωντανοί σαν να έχετε αναδυθεί από τις σπηλιές του ηφαιστείου στον ουρανό. Η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει ηφαιστειακές αποχρώσεις της τερακότας και του κεχριμπαριού, χάλκινους καθρέφτες, χρυσό και χρωματιστό γυαλί, ενώ τα έπιπλα κατά παραγγελία σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν μια αίσθηση οργανικής πολυτέλειας, εμπνευσμένη από διακριτικά φυσικά στοιχεία. Η εμπειρία που αποκαλύπτεται στην ταράτσα είναι εντυπωσιακή, το μπαρ της πισίνας στον τελευταίο όροφο προσφέρει θέα 360 μοιρών με οπτικό πεδίο κυριολεκτικά μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Το νερό δίνει μια αίσθηση παραλίας και υφής άμμου, ενώ νησίδες από ξαπλώστρες και ομπρέλες στον υγρό χώρο αποπνέουν την ατμόσφαιρα της μοναδικότητας στον σχεδιασμό που διαμορφώνει μια απόλυτα συναρπαστική εμπειρία.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τη στιγμή που νιώσατε πιο περήφανοι για την κατασκευή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου;
Επισκεπτόμουν τον χώρο και η ομάδα μου, με επικεφαλής τη Γλυκερία Μπίμη και τον Στρατή Σκοπελίτη, με ξεναγούσε μαζί με την Hill International και την ομάδα κατασκευής. Περνώντας μέσα από τον χώρο του μπαρ στο ισόγειο, είδα τους εργάτες να εγκαθιστούν την εκπληκτική, αλλά και πολύ δύσκολη στην κατασκευή της, καμπυλωτή οροφή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα πρόσωπα αυτών των ανδρών, την υπερηφάνεια και τη φροντίδα που έδειχναν για τη δουλειά τους. Εδειχναν αρκετά χαρούμενοι, βγάζοντας φωτογραφίες της δουλειάς τους, καθώς ένιωθαν ότι συμμετείχαν στη δημιουργία ενός μοναδικού αριστουργήματος. Πάντα λέω ότι ένας αρχιτέκτονας γνωρίζει αν το σχέδιο είναι καλό, από την πρώτη εντύπωση των ανθρώπων που το κατασκευάζουν. Σίγουρα έχουν δει πολλά.

Εκείνη τη στιγμή συζητήσαμε για τις επιπλοκές μιας κατασκευής όπου τα πάντα είναι σε καμπύλες και ο εργολάβος έπρεπε να φέρει εργάτες με σκάφη για να κάνουν τη δουλειά, καθώς έχουν την τεχνική εμπειρία. Σκέφτηκα ότι ένα τόσο εκπληκτικό κτίριο χρειάζεται τρία τρελά είδη ανθρώπων για να γίνει πραγματικότητα: έναν ιδιοκτήτη με όραμα, έναν εργολάβο με γνώσεις και έναν αρχιτέκτονα με έμπνευση.

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Η ιστορία πίσω από το νέο ελληνικό ξενοδοχείο που πήρε διεθνές χρυσό βραβείο αρχιτεκτονικής

 

Υπάρχει μια τάση, για την περιοχή της Κορίνθου, πίσω από τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου ξενοδοχείου; Oπως η αναγέννηση των προορισμών που βρίσκονται κοντά στις μεγάλες πόλεις;
Το όραμα του Leon και της ομάδας του στο Brown για την αναβίωση της περιοχής είναι μια επαναστατική αλήθεια που δεν λέγεται. Η τοποθεσία είναι αρκετά μοναδική διαθέτοντας απίστευτα τοπία και μια συναρπαστική ιστορία. Η παραλία είναι απέραντη, με άπλετο φως από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την ανατολή, γαλάζια σημαία και κρυστάλλινα νερά, όλο αυτό το εκπληκτικό τοπίο μόλις μια ώρα οδήγησης μακριά από την Αθήνα. Η μετάβαση στον χώρο ήταν μια καθημερινή εκδρομή για εμάς. Αυτή η εγγύτητα στο κέντρο της Αθήνας καθιστά την επιλογή της τοποθεσίας λαμπρή. Το Λουτράκι ήταν επίσης μια μοναδική τοποθεσία και ένας αγαπημένος ελληνικός προορισμός απόδρασης. Ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου είναι μια ιδέα ολοκληρωτική, ένας “φάρος” στον Σαρωνικό κόλπο, που φέρνει φως και τραβάει την προσοχή στην περιοχή, αναζωογονώντας την με μια νέα αρχιτεκτονική ταυτότητα.
Credits: Erieta Attali

Του Θανάση Διαμαντόπουλου