Ημιαγωγοί: Η ταϊβανέζικη TSMC ετοιμάζεται να εκθρονίσει την Intel Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street, η TSMC θα επιδείξει ανάπτυξη της τάξης του 43% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο
1 year, 10 months ago
6

Η ταϊβανέζικη TSMC αναμένεται να ξεπεράσει σε έσοδα τριμήνου της αμερικανική Intel, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, σε ένα ακόμα σημάδι ότι η πορεία της βιομηχανίας των ημιαγωγών έχει αλλάξει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Wall Street, η TSMC θα επιδείξει ανάπτυξη της τάξης του 43% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας έσοδα της τάξης των 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαβάστε επίσης:

  • Intel: Επένδυση 80 δισ. δολαρίων για παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη
  • Intel: Ρομποτικά ταξί στην Ευρώπη, αυτόνομα λεωφορεία στις ΗΠΑ

Η Intel από την άλλη πλευρά, που γιγαντώθηκε την εποχή της παντοκρατορίας των σταθερών υπολογιστών, αναμένεται να δει τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 2% στα 17,98 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Yahoo Finance.

Μια αγορά που αλλάζει

Η προοπτική η TSMC να προσπεράσει την Intel σε επίπεδο εσόδων τριμήνου είναι χαρακτηριστική του πόσο έχει μεγαλώσει η ζήτηση για την κατασκευή συμβατικών ημιαγωγών, που τροφοδοτείται από εταιρείες όπως η Qualcomm, η Nvidia, η AMD και η Apple που σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ και αναθέτουν την παραγωγή σε χυτήρια όπως η TSMC.

Αυτή η τάση έχει δημιουργήσει ένα δίλημμα για την Intel. Ο γίγαντας των ημιαγωγών κατασκευάζει «παραδοσιακά» τους επεξεργαστές που σχεδιάζει ως μέρος του μοντέλου κατασκευής ολοκληρωμένων συσκευών, αλλά η εταιρεία εξαρτάται πλέον όλο και περισσότερο από την TSMC και άλλα χυτήρια για ορισμένα εξαρτήματα, ενώ επεκτείνει τη δική της παραγωγική ικανότητα στη Δύση.

Το σχέδιο της Intel

Το σχέδιο της Intel προβλέπει χρήση της αυξημένης ικανότητας που έχει για να παράγει περισσότερα από τα δικά της τσιπ, ενώ συγχρόνως υποστηρίζει το σύνολο της βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα πάρει δραστηριότητες από την TSMC και την κορεατική Samsung μελλοντικά.

Αυτή η νέα στρατηγική της Intel ονομάζεται IDM 2.0 και σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να «ισορροπήσει» σε δύο κάπως αντικρουόμενους στόχους:
• να αφαιρέσει μερίδια αγοράς από το κομμάτι της παραγωγής από τις TSMC και Samsung, πείθοντας διάφορους σχεδιαστές μικροτσίπ
• και κάνοντας η ίδια χρήση κόμβων αιχμής από την TSMC και τη Samsung για ορισμένα εξαρτήματα για να ανταγωνιστούν εταιρείες όπως η AMD και η Nvidia.

Πηγή: OT.gr