Ο Donald Trump ανακοινώσε ότι θα απαγορεύσει το κοινωνικό δίκτυο TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες
3 years, 7 months ago
6

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή 31 Ιουλίου ότι πρόκειται να απαγορεύσει το κοινωνικό δίκτυο TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες , ύποπτο για την Ουάσινγκτον ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κινεζική κυβέρνηση. “Όσον αφορά το TikTok, το απαγορεύουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες” , είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της Προεδρικής Αεροπορίας.

Το TikTok ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance. Η εφαρμογή έχει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως και είναι πολύ δημοφιλής στο νέο κοινό.  Η πλατφόρμα αρνήθηκε ανέκαθεν την κοινοποίηση δεδομένων με τις κινεζικές αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να δεχτεί αιτήματα σχετικά με αυτό.

Φόβοι για εκμετάλλευση της πλατφόρμας από το Πεκίνο

Η TikTok ήταν υπό έρευνα από την CFIUS, την αμερικανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι οι ξένες επενδύσεις δεν αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους τις τελευταίες εβδομάδες ότι η πολύ δημοφιλής πλατφόρμα βίντεο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για σκοπούς επιβλαβείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Steven Mnuchin, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα κάνει μια «σύσταση» για τον TikTok προς τον Λευκό Οίκο αυτήν την εβδομάδα.

Την Παρασκευή, πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πίστευαν ότι ο πρόεδρος επρόκειτο να αναγκάσει την ομάδα ByteDance να πουλήσει το TikTok στην αγορά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Wall Street Journal και το πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος επρόκειτο να υπογράψει επίσημη εντολή για να αναγκάσει την κινεζική μητρική εταιρεία να διαχωριστεί από την πολύ δημοφιλή αμερικανική εφαρμογή, στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται τελικά να επέλεξε την απαγόρευση της πλατφόρμας.

“Δεν είμαστε πολιτικοί”

Πριν από λίγες ημέρες, η TikTok δεσμεύτηκε να έχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας και ιδίως να επιτρέψει ελέγχους στους αλγορίθμους της, να καθησυχάσει τους χρήστες και τους ρυθμιστές των ΗΠΑ και άλλων χωρών με παρόμοιες ανησυχίες.

“Δεν είμαστε πολιτικοί, δεν δεχόμαστε πολιτικές διαφημίσεις και δεν έχουμε ατζέντα. Ο μόνος μας στόχος είναι να παραμείνουμε μια ζωντανή και δυναμική πλατφόρμα που εκτιμάται από όλους”, δήλωσε το αφεντικό σε σημείωμα του blog την Τετάρτη. από τον TikTok, Kevin Mayer.

Το κοινωνικό δίκτυο αμφισβητείται επίσης αλλού από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει απαγορευτεί από τις 30 Ιουνίου στην Ινδία, όπου τοποθετήθηκε στην κορυφή της λίστας 59 κινεζικών αιτήσεων που μπλοκάρει το Νέο Δελχί στην επικράτειά του για “διασφάλιση της ασφάλειας και της κυριαρχίας του ινδικού κυβερνοχώρου”. Το Πακιστάν, μια πολύ συντηρητική μουσουλμανική χώρα, κυκλοφόρησε πρόσφατα «μια τελική προειδοποίηση» στην εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok για κατάργηση από το περιεχόμενο της πλατφόρμας που θεωρείται «ανήθικο, άσεμνο και χυδαίο».