Η ανάδυση μιας νέας παγκόσμιας «βιομηχανίας»: Μαύρη αγορά για αρνητικά τεστ COVID-19
3 years, 4 months ago
6

Κοστιζει μέχρι και 360 δολάρια, αλλού 150 λίρες, αλλού 50 λίρες… υπάρχει και διαφοροποίηση στις τιμές

Ήταν μόνο θέμα χρόνου προτού εμφανιστεί η επιλογή στη μαύρη αγορά: παραποιημένα  αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού. Η πρακτική της πλαστογράφησης ή της αγοράς ψευδών αποτελεσμάτων, έχει εμφανιστεί σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο, με περιπτώσεις ψεύτικων αρνητικών τεστ στη Βραζιλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν από τους ταξιδιώτες να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, πριν εισέλθουν στα σύνορά τους. Και εκεί στηρίζεται η κερδοφόρα αυτή νέα «βιομηχανία».

Στη Γαλλία, επτά άτομα συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα επειδή φέρεται να πουλούσαν τεστ κορωνοϊού στο Διεθνές Αεροδρόμιο Charles de Gaulle, ανέφερε το Associated Press Οι ύποπτοι, που δεν ταυτοποιήθηκαν, χρέωναν έως και 360 δολάρια για τα ψεύτικα τεστ.

Οι αρχές εντόπισαν το κύκλωμα αφού βρήκαν έναν άντρα με προορισμό την Αιθιοπία με ένα ψεύτικο τεστ. Οι φερόμενοι απατεώνες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη εάν καταδικαστούν.

Στην Αγγλία εκτός από τη μαύρη αγορά «ανθίζει» και η εκμετάλλευση αεροπορικών εταιρειών-ιδιωτικών κλινικών

Στην Αγγλία, ένας άντρας είπε σε μια τοπική εφημερίδα ότι μπόρεσε να ταξιδέψει στο Πακιστάν χρησιμοποιώντας το αρνητικό τεστ COVID-19 ενός φίλου και αλλάζοντας το όνομά του. «Μπορείτε απλά να πάρετε το αρνητικό τεστ και να αλλάξετε το όνομα και την ημερομηνία γέννησης. Βάζετε επίσης μια ημερομηνία δοκιμής η οποία είναι εντός της απαιτούμενης προθεσμίας», είπε ο άντρας, ανώνυμα, στο Lancashire Telegraph.

«Κατεβάζεις το email, το αλλάζεις και μετά το εκτυπώνεις», είπε και πρόσθεσε ότι έφτασε σε αυτό το σημείο, γιατί δεν μπορούσε να κάνει το τεστ που χρειαζόταν για να ταξιδέψει, επειδή δεν ανήκει στην κατηγορία των απαραίτητων εργαζόμενων.

«Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό επειδή δεν μπορούν να κάνουν ένα τεστ COVID αν πρέπει να ταξιδέψουν στο Πακιστάν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι δύσκολο να το αποκτήσεις εκτός αν είσαι βασικός εργαζόμενος», είπε.

Στο Μπράντφορντ της Αγγλίας, κάποιοι χρεώνουν 150 λίρες  για ένα ψεύτικο τεστ για ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής, ενώ στο Μπλάκμπερν, η χρέωση ήταν 50 λίρες. «Χρειαζόμασταν ένα τεστ Covid-19 για ένα μέλος της οικογένειας και μίλησα με έναν ταξιδιωτικό πράκτορα και είπε ‘κάντε το και ακόμα κι αν βγει θετικό, θα σας προσφέρουμε ένα αρνητικό για 50 λίρες», τόνισε ένας ταξιδιώτης.

Ο Shabaz Ilyas, του οποίου οι γονείς έπρεπε να επιστρέψουν στο Πακιστάν, χρειαζόταν ένα αρνητικό τεστ Covid-19 για να μπορέσει να πετάξει. Πλήρωσε για να κάνει ένα νόμιμο τεστ έγκαιρα: «Προφανώς, δεν είναι ιδανικό ταξίδι ενώ έχουμε πανδημία, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Τότε ανακάλυψα ότι οι αεροπορικές εταιρείες απαιτούσαν πιστοποιητικό τεστ PCR πριν επιτρέψουν τους επιβάτες στην πτήση. Αποδεικνύεται ότι το τεστ Covid-19 του NHS (σ.σ. βρετανικό σύστημα υγείας) για πολλές από τις αεροπορικές εταιρείες ήταν ανεπαρκές και χρειαζόταν  να πάμε μέσω μιας ιδιωτικής κλινικής που προσέφερε αυτά τα τεστ. Έμεινα έκπληκτος όταν έμαθα ότι χρεώνουν 150£ ανά άτομο».

Και συνέχισε με την καταγγελία του για τις αεροπορικές εταιρείες και τις ιδιωτικές κλινικές: «Αυτό είναι επιπλέον των εκβιαστικών τιμών που χρεώνουν ήδη οι αεροπορικές εταιρείες. Νόμιζα ότι ο ανταγωνισμός έπρεπε να μειώσει τις τιμές, αλλά για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, οι τιμές φαίνεται να ανεβαίνουν. Ως συνήθως, μια μίνι βιομηχανία έχει δημιουργηθεί για την εκμετάλλευση ανθρώπων. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα διάκρισης εις βάρος των φτωχών, που αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτρέψει αυτές τις ιδιωτικές κλινικές από το να χρεώνουν υπερβολικές τιμές και ιδανικά το NHS και οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να συνεργάζονται για την παροχή των κατάλληλων τεστ».

Στη Νότια Αμερική, Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι συνέλαβαν τέσσερις τουρίστες που είχαν ψεύτικα τεστ αφού πέταξαν σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στα ανοικτά των ακτών της χώρας, που απαιτεί από τους εισερχόμενους να επιδείξουν αρνητικό αποτέλεσμα.

πηγές: nypost.com, lancashiretelegraph.co.uk, AFP

newsbreak.gr