Persona non grata και στη γενέτειρά της η Μάργκαρετ Θάτσερ
3 years, 5 months ago
6

αμφιλεγόμενο πρόσωπο και να μην γίνεται αποδεκτή ούτε στη γενέτειρά της, την πόλη Γκράνθαμ.

Ο Δήμος του Γκράνθαμ, σχεδιάζει να υπογράψει τελετή 100.000 λιρών για τα αποκαλυπτήρια αγάλματος της Θάτσερ, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Ντάγκλας Τζένινγκς. Το άγαλμα προσφέρθηκε στο Επαρχιακό Συμβούλιο του Νότιου Κέστεβεν μετά την απόρριψη προτάσεων για ανέγερσή του στην πλατεία του Κοινοβουλίου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του δημάρχου θεώρησαν το κόστος «προσβολή» για τους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αναφορών Τοπικής Δημοκρατίας, ο αρχηγός του Συντηρητικού συμβουλίου Κέλαμ Κουκ αναγνώρισε ότι υπήρχε συζήτηση σχετικά με την κληρονομιά της πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο, είπε σε μια συνάντηση: «Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι αυτό το μεγάλο γεγονός παρέχει μια φανταστική ευκαιρία για την κοινότητα του Γκράνθαμ να γιορτάσει την κληρονομιά της και να προωθήσει την περιοχή».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ίαν Σέλμπι κάλεσε επίσης την αρχή να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το εάν οι άνθρωποι στην πόλη ήθελαν το άγαλμα.

Το σχέδιο προκάλεσε επίσης μια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με  πάνω 2.000 άτομα να δηλώνουν πως συμμετάσχουν σε έναν “διαγωνισμό ρίψης αυγών” που σχεδιάστηκε να συμπέσει με τα αποκαλυπτήρια.

Ο συντάκτης της ανάρτησης ζήτησε αργότερα από τους ανθρώπους να κάνουν, αντ’ αυτού, δωρεά σε μια τράπεζα τροφίμων.

Το άγαλμα των 3 μέτρων πρόκειται να χτιστεί τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία λόγω της πανδημίας. Το άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, απορρίφθηκε αρχικά από το Λονδίνο λόγω φόβων για βανδαλισμούς και ταραχές. Τελικά αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο κέντρο της πόλης του Γκράνθαμ, ανάμεσα στα αγάλματα του Ισαάκ Νιούτον και του Φρέντερικ Τόλμαχ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το BBC.