Πέθανε ο Δημήτρης Ψαριανός
3 years, 7 months ago
6

Δημήτρης Ψαριανός: Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που ερμήνευσε τον Μεγάλο Ερωτικό.
Στο πένθος έχει βυθιστεί το ελληνικό τραγούδι από τον θάνατο του Δημήτρη Ψαριανού.  Ο γνωστός τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου σε ηλικία 72 ετών αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο.

Ο Δημήτρης Ψαριανός γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1948 στην Πρέβεζα. Σπούδασε τραγούδι και κιθάρα.
Το 1972 ερμήνευσε με τη μοναδική φωνή του τα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ποιητής των λέξεων και των ήχων, ερωτικός κι αληθινά ευαίσθητος άφησε ανεξίτηλα τα χνάρια του στον οικουμενικό πολιτισμό. Ο «Μεγάλος Ερωτικός» είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο που γράφτηκε ποτέ από Έλληνα συνθέτη και ο μοναδικός Δημήτρης Ψαριανός το ερμήνευσε με τον δικό του τρόπο ταξιδεύοντας μας στο όνειρο και στη μουσική.

Το 1980 ερμήνευσε τον κύκλο τραγουδιών «Τα ερωτικά» σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα σε ελεύθερη απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε τον δίσκο «Τα τραγούδια που Αγαπώ», ενώ συμμετείχε και σε άλλες δισκογραφικές δουλειές γνωστών συνθετών και τραγουδοποιών, όπως ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Σάκης Τσιλίκης, κ.ά.

pagenews.gr