ΣτΕ: Βάρια «καμπάνα» στον Καρέλια – Πρόστιμο 4.681.318 ευρώ για λαθρεμπορία τσιγάρων
3 years, 4 months ago
6

Σύμφωνα τα στοιχεία της υπόθεσης, η καπνοβιομηχανία κατέθεσε στο Τελωνείο Καλαμάτας διασάφηση εξαγωγής προκειμένου να εξάγει 3.500 χαρτοκιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Με σειρά αποφάσεων του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι καλώς καταλογίστηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης και άλλοι φόροι, ύψους 4.681.318 ευρώ, για «λαθρεμπορία τσιγάρων» στη γνωστή καπνοβιομηχανία Καρέλια, μέσω εικονικών εξαγωγών 3.500 κιβωτίων τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s, προς τη Γιουγκοσλαβία.

Για το λόγο αυτό οι σύμβουλοι Επικρατείας με πέντε αποφάσεις τους (1920-1924/2020) απέρριψαν τις αιτήσεις της καπνοβιομηχανίας με τις οποίες ζητούσε να ακυρωθούν οι εν λόγω καταλογιστικές πράξεις για λαθρεμπορία τσιγάρων υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν πλημμέλειες και έλλειψη νόμιμης βάσης της αιτιολογίας με τις οποίες έγιναν οι πράξεις καταλογισμού των φόρων κ.λπ.

Σύμφωνα τα στοιχεία της υπόθεσης, η καπνοβιομηχανία κατέθεσε στο Τελωνείο Καλαμάτας διασάφηση εξαγωγής προκειμένου να εξάγει 3.500 χαρτοκιβώτια τσιγάρων Καρέλια LIGHTS 100s με προορισμό την πρώην Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, κατέθεσε εγγυητικές επιστολές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας, καθώς τα καπνικά προϊόντα τελούσαν υπό καθεστώς αναστολής φόρου.

Τα τσιγάρα φορτώθηκαν σε φορτηγό Δημόσιας Χρήσης και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί με ευθύνη του Ζ’ Τελωνείου μεταφέρθηκαν στο Τελωνείο Νίκης (Φλώρινα). Στη συνέχεια η καπνοβιομηχανία ζήτησε τη λύση των εγγυήσεων, καθώς τα τσιγάρα είχαν εξαχθεί.

Ωστόσο, εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το Τελωνείο Καλαμάτας μπλόκαρε τη λύση των εγγυήσεων και ανέλαβε την υπόθεση το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διαπίστωσε ότι τα παραστατικά εξαγωγής «είχαν συνταχθεί με παράνομες ενέργειες υπαλλήλων του Τελωνείου εξόδου, καθώς πιστοποιούσαν την εξαγωγή προϊόντων, που δεν είχαν εξαχθεί από το ελληνικό έδαφος». Έτσι, οι ελεγκτές κατέληξαν σε πόρισμα σύμφωνα με το οποίο είχε διαπραχθεί λαθρεμπορία τσιγάρων, καθώς «ψευδώς είχε βεβαιωθεί από τους τελωνειακούς υπαλλήλους» ότι είχαν εξαχθεί οι επίμαχες ποσότητες των τσιγάρων και ότι «τα τσιγάρα δεν είχαν εξαχθεί από την Ελλάδα».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η γνωστή καπνοβιομηχανία έρχεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Πριν από δυο χρόνια το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απασχόλησαν οι πράξεις του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης, με τις οποίες καταλογίστηκαν σε βάρος του Ανδρέα Καρέλια και της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας πέντε τελωνειακές λαθρεμπορικές παραβάσεις. Οι παραβάσεις αφορούσαν και πάλι λαθρεμπορία τσιγάρων προς τα Σκόπια με το τέχνασμα εικονικών εξαγωγών. Οι καταλογισμοί τότε ήταν ύψους 18.605.309 ευρώ.

Όμως, το έτος 2018 το Β’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2346/2018 απόφασή του, αφού ερμήνευσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε δεκτή την αίτηση του κ. Καρέλια και της καπνοβιομηχανίας και ακύρωσε την από 31/3/2008 καταλογιστική πράξη του προϊσταμένου του Τελωνείου Νίκης.

newsbomb.gr