Ιράν: «Διαθέτουμε την τεχνολογία για να φτιάξουμε πυρηνική βόμβα» – Τι αποκαλύπτει σύμβουλος του Χαμενεΐ
25 days ago
6

Το Ιράν εντατικοποιεί τον τελευταίο διάστημα τις προσπάθειές του να αποκτήσει αναβαθμισμένο οπλοστάσιο.

Η Τεχεράνη διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, δήλωσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Απλώς το θέμα είναι πότε θα αποφασίσει να το πράξει», πρόσθεσε μιλώντας στην αραβική υπηρεσία του Al Jazeera.

Εμπλουτισμός στο 90%

Ο ίδιος αξιωματούχος, ανέφερε ότι «σε μερικές ημέρες θα είμαστε σε θέση να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 90%.

Διαβάστε επίσης: Ιράν: Παρουσίασε την πρώτη ναυτική μεραρχία drones

Το Ιράν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για την κατασκευή της», δήλωσε ο Καμάλ Καραζί, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ για το πυραυλικό της πρόγραμμα, αλλά και για την περιφερειακή πολιτική της.

Αναβαθμισμένο οπλοστάσιο

Γεγονός είναι ότι το Ιράν εντατικοποιεί τον τελευταίο διάστημα τις προσπάθειές του να αποκτήσει αναβαθμισμένο οπλοστάσιο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι πριν λίγες μέρες, παρουσίασε την πρώτη ναυτική μεραρχία που αποτελείται από σκάφη και υποβρύχια τα μπορούν να μεταφέρουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Χρήση βίας ως ύστατη λύση κατά του Ιράν για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα Ιράν: Παρουσίασε την πρώτη ναυτική μεραρχία drones

«Παρουσιάστηκε η πρώτη ναυτική μεραρχία με drones του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελείται από σκάφη και υποβρύχια ικανά να μεταφέρουν κάθε τύπου drones μάχης, εντοπισμού και καταστροφής», ανακοίνωσε για το θέμα η κρατική τηλεόραση.

«Κάθε τύπου προηγμένων drones και προϊόντων του στρατού και του υπουργείου Άμυνας πέταξαν πάνω από τον Ινδικό ωκεανό για να καταδείξουν τις ικανότητές τους», ανέφερε το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, που έδειξε εικόνες με drones που απονηώνονταν από σκάφος του ΠΝ.